Imigranti nepoželjni u Italiji, kažu političari

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Predsednici tri bogate regije na severu Italije odbijaju da  sarađuju sa vladom i prihvate smeštanje izbeglica u svojim provincijama.

Imigranti koji pristižu postali su politički pijun u igri vlade i opozicije.

Očekuje se da se oko 6.000 ljudi iskrca u Italiji nakon velike spasilačke misije koja je izvukla hiljade imigranata koji su pokušavali da drvenim i gumenim čamcima pređu Sredozemno more, otisnuvši se sa obale Libije prošlog vikenda.

Bogate severne italijanske regije suprostavile su se vladi premijera Matea Renzija, odbivši da daju utočište pristižućim imigrantima.

Roberto Maroni, predsednik najbogatije italijanske privincije Lombardije rekao je da će pozvati  gradonačelnike i guvernere u svom regionu da odbiju naseljavanje izbeglica u oblasti koju je vlada odredila. Rekao je da će se opštinama koje pruže smeštaj izbeglicama smanjiti finansiranje iz regionalnih fondova, javlja novinska agencija AFP.

Novoizabrani predsednik severozapadne regije Ligurije, Đovani Toti, podržao je ovo stanovište rekavši “Nećemo više primate imigrante”.

Luka Zaja, predsednik severozapadne provincije Veneto takođe se priključio anti-imigrantskom pozivu. Rekao je da je “region poput bombe spremne da eksplodira.  Tenzije u društvu su nenormalne”.

Odbijanje saradnje sa vladom zbilo se nakon što je policija u četvrtak uhapsila 44 osobe pod sumnjom da su deo mreže korumpiranih političara, zvaničnika i biznismena u Rimu, umešanih, kako se pretpostavlja, u lažiranje javnih ugovora za vođenje prihvatnih centara za imigrante.

Hapšenja su rezultat nedavne istrage koja je razotkrila sistem osmišljen tako da grupa moćnika sebi osigura unosne ugovore za upravljanje prihvatilištima za izbeglice, javio je Rojters.

Centrima za imigrante često po ugovorima upravljaju društvene organizacije i pokazalo se da je to izvor velikih zarada koje je ova grupa htela da monopolizuje nameštanjem javnih tendera i isključivanjem drugih ponuđača.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.