Mugabe pozvao afričke zemlje da ne izvoze na Zapad


Predsednik Zimbabvea, Robert Mugabe, oštro je napao zemlje Zapada na prošlonedeljnom samitu Afričke Unije u Južnoj Africi, optuživši ih da planski uzrokuju i započinju konflikte u Africi i na Bliskom Istoku.

„Bacili su oko na ono što nam je Bog dao, i žele našu naftu za sebe. Pogledajte kakvu pustoš ostavljaju iza sebe u Iraku i Libiji. Koriste razne izgovore da napadnu razne zemlje i crpe njihove resurse“, rekao je Mugabe pred predsednicima i diplomatama afričkih zemalja, na samitu u Johanesburgu.

Zatim je otišao korak dalje i pozvao Afrikance da ne izvoze sirovine u te zemlje, i da se fokusiraju na industrijalizaciju Afrike.

„Moramo se industrijalizovati i prestati da uvozimo gotove proizvode koji su proizvedeni od naših sirovina“, dodao je.

Takođe je izjavio i da, iako Afrika slavi što ima 10 najbrže rastućih ekonomija u svetu, bitnije je proceniti i pobrinuti se da sve klase, kao i svi narodi na kontinentu osete korist od tog rasta.

Taman kada su svi okupljeni pomislili da su čuli najgore, optužio je Nigeriju i Južnu Afriku za „izdaju“ afričkog kontinenta, i objasnio da se Afrika nikada neće složiti da te dve zemlje dobiju stalno mesto u Savetu Bezbednosti UN-a jer im se ne može verovati.

Takve optužbe, na račun te dve afričke države, Mugabe je izneo zbog toga što su glasale za rezoluciju Saveta Betbednosti UN-a 2011. kojom je autorizovana vojna akcija protiv režima bivšeg libijskog Predsednika Moamera al Gadafija.

Robert Mugabe je značajan autoritet među među svim narodima Afrike, i važi za poslednjeg žustrog borca protiv neokolonijalizma na kontinentu, pa među Afrikancima preovladava mišljenje da upravo iz tog razloga Zimbabve trpi EU i američke sankcije već deceniju i po, i da je njegova politika nacionalizacije i konfiskacije stranog kapitala zapravo povod za medijsku satanizaciju kojoj je izložen na Zapadu.

Jedna od njegovih najzanimljivijih izreka glasi „kada god se nađem u teškoj situaciji pomislim šta bi Tito uradio“.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.