Mugabe pozvao afričke zemlje da ne izvoze na Zapad

Mugabe pozvao afričke zemlje da ne izvoze na Zapad


Predsednik Zimbabvea, Robert Mugabe, oštro je napao zemlje Zapada na prošlonedeljnom samitu Afričke Unije u Južnoj Africi, optuživši ih da planski uzrokuju i započinju konflikte u Africi i na Bliskom Istoku.

„Bacili su oko na ono što nam je Bog dao, i žele našu naftu za sebe. Pogledajte kakvu pustoš ostavljaju iza sebe u Iraku i Libiji. Koriste razne izgovore da napadnu razne zemlje i crpe njihove resurse“, rekao je Mugabe pred predsednicima i diplomatama afričkih zemalja, na samitu u Johanesburgu.

Zatim je otišao korak dalje i pozvao Afrikance da ne izvoze sirovine u te zemlje, i da se fokusiraju na industrijalizaciju Afrike.

„Moramo se industrijalizovati i prestati da uvozimo gotove proizvode koji su proizvedeni od naših sirovina“, dodao je.

Takođe je izjavio i da, iako Afrika slavi što ima 10 najbrže rastućih ekonomija u svetu, bitnije je proceniti i pobrinuti se da sve klase, kao i svi narodi na kontinentu osete korist od tog rasta.

Taman kada su svi okupljeni pomislili da su čuli najgore, optužio je Nigeriju i Južnu Afriku za „izdaju“ afričkog kontinenta, i objasnio da se Afrika nikada neće složiti da te dve zemlje dobiju stalno mesto u Savetu Bezbednosti UN-a jer im se ne može verovati.

Takve optužbe, na račun te dve afričke države, Mugabe je izneo zbog toga što su glasale za rezoluciju Saveta Betbednosti UN-a 2011. kojom je autorizovana vojna akcija protiv režima bivšeg libijskog Predsednika Moamera al Gadafija.

Robert Mugabe je značajan autoritet među među svim narodima Afrike, i važi za poslednjeg žustrog borca protiv neokolonijalizma na kontinentu, pa među Afrikancima preovladava mišljenje da upravo iz tog razloga Zimbabve trpi EU i američke sankcije već deceniju i po, i da je njegova politika nacionalizacije i konfiskacije stranog kapitala zapravo povod za medijsku satanizaciju kojoj je izložen na Zapadu.

Jedna od njegovih najzanimljivijih izreka glasi „kada god se nađem u teškoj situaciji pomislim šta bi Tito uradio“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.