Stopa nepismenosti u Boliviji najniža u istoriji

Izvor: Flickr

Izvor: Flickr

U Boliviji je ove nedelje zabeleženo da je stopa nepismenosti pala na 3,12% populacije, što je najniži stepen ikad zabeležen, objavio je u ponedeljak ministar prosvete Roberto Agilar, dodajući da je to veliko dostignuće za zemlju čiji je procenat nepismenosti bio skoro 13% pre manje od deset godina.

“Počeli smo 2005, kada je stopa nepismenosti bila skoro 13 procenata”, rekao je Agilar. “Ove godine stopa nepismenosti je 3,2%. Od sto ljudi, troje je nepismeno, od to troje, dvoje je staro preko 65 godina”.

Međutim, ministar prosvete je izrazio žaljenje što je stopa nepismenosti veća među ženama, iz razloga što su tri od četiri nepismene osobe ženskog pola.

Agilar uspeh bolivijskog obrazovanja pripisuje socijalnoj politici predsednika Eva Moralesa – koji je na vlasti od 2006 – i njegovom stvaranju višenacionalne Države Bolivije, koja je obezbedila više uticaja različitim kulturnim i etničkim grupama unutar države.

U Boliviji je 2008. proglašeno da nema nepismenosti, kada je zabeleženo da samo 3,8% populacije ne ume da čita i piše. Od 2008. brojka se progresivno smanjivala. Prema UNESCO-u, specijalizovanoj agenciji Ujedinjenih nacija za kulturu, nauku i obrazovanje, za zemlje u kojima je stopa neipsmenosti ispod 4 procenta smatra se da su iskorenile nepismenosti.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.