Filipinska vojska ubila istorijskog vođu gerilaca

paragoStariji zvaničnik Nove narodne armije (NPA, New People’s Army) Leonisio Pitao, poznatiji kao Komandir Parago, i još uvek neidentifikovana žena, ubila je filipinska vojska u okrugu Pakibato, grad Davao u nedelju poslepodne. Pitao je komandovao Pulang Bagani komandosima, glavnom jedinicom NPA u oblasti Davao–glavnom uporištu maoističke gerile na Filipinima. Žena koja je ubijena uz njega pripadala je medicinskom osoblju NPA.

Pod sumnjom da je bio vođa NPA od kasnih 80-ih, vršena je aktivna potraga za Pitaom. Ponuđena je nagrada od nekoliko miliona pesosa za informaciju o njegovom boravištu. Uspeo je da izmakne nekoliko operacija hvatanja koje su pokrenute protiv njega. U toku tih operacija, kontra-gerila je izvršila više masakara nad civilima u Barangaju.

U vreme napada Pitao je bio pod medicinskim tretmanom zbog zdravstvenih problema uzrokovanim diabetesom, hipertiroidizmom, hepatitisom i hiptertenzijom. Na slikama koje su objavile vlasti može se videti da je bio obučen u kućnu garderobu.

NPA je pokrenula gerilsku borbu 1969. godine i ta borba teče bez prekida do danas. Nalazi se na američkoj i evropskoj listi terorističkih organizacija, a imperijalisti aktivno podržavaju filipinske vlasti u eliminaciji simpatizera. Navodno je NPA, sa ciljem finansiranja borbe, imala preduzeća u više zemalja među kojima je bila i bivša Jugoslavija.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.