Kazova: otporom do samoupravljanja

fft99_mf4007744Tekstilne radnike fabrike „Kazova”, 31. januara 2013 godine sačekao je otkaz. Nisu primili plate 4 meseca, niti uplate u socijalno, prekovremeno niti otpremnine. Svake nedelje su marširali od Bomontija do trga Šišli. Protestovali su ispred prebivališta svojih šefova.

Krajem aprila iste godine, postavili su šator ispred fabrike u Bomontiju. Više puta su pokušali da se dogovore sa familijom Somudžu (vlasnicima fabrike) ali nisu uspeli.

28. juna 2013. radnici su zauzeli fabriku. Postavili su transparent: „Nećemo napustiti fabriku dok naše gazde Umit i Mustafa Umut Somudžu koji su nam krali hleb, rad i trud ne budu ispunili naša prava“. Legitimno je pružiti otpor i tražiti svoja prava svim sredstvima čim pljačka, korupcija i degeneracija postanu deo sistema. Možemo se braniti samo u borbi oko za oko.

Radnici Kazove koji su hteli da izvrše protest na praznik pred kućom premijera, uhapsila je policija. Radnici su rekli: „Ne trebaju nam parazitski šefovi” i nakon što su popravili mašine, otpočeli su proizvodnju. Ovo je prvi takav primer u istoriji radničke klase u Turskoj. Predvođeni Revolucionarnim radničkim pokretom (DIH), radnici Kazove su pokrenuli proizvodnju i rukovođenje poslom.

Krajem oktobra konfiskovali su mašine i preneli ih u novi pogon. Otpočela je nova faza proizvodnje bez šefova, kroz radničko samoupravljanje. Konačno su pobedili.

Uskoro ćemo preneti i interviju sa jedinom od radnika koji je učestvovao u oslobađanju fabrike.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.