Hasan Ferit Gedik centar za borbu protiv protiv zavisnosti od droge

Gerik-1

U više navrata smo pisali o borbi komunista protiv droge, dekadencije i kriminala. Ta borba se vodi kako silom protiv mafije i dilera, tako i rehabilitacijom zavisnika. Novi projekat centara protiv droge ima za cilj ne samo odvikavanje od zavisnosti već i u prevenciji povratka na ulicu i povratka pređašnjem životu. Za to je potrebno mnogo više od medicinskog tretmana.

Centar za borbu protiv zavisnosti od droge, koji nosi ime Hasana Ferita Gedika, otvoren je u siromašnom kvartu Gazi 13. jula 2014. U centru, doktori i psiholozi rade volonterski.  Psihijatrijski stručnjak Ilker Kučukparlak na sledeći je način opisao ciljeve centra: „Teško je prestati sa uzimanjem supstanci, ali uslovi da se prestane i  da se ostane čist još su komplikovanija stvar. Kada osoba počinje da uzima supstance, gubi mnogo toga. Najvažniji je gubitak samopuzdanja… Jedini način da se nosimo sa zavisnošću je da zavisnicima stvorimo šansu da započnu svoj život od nule. To je teško ostvarljivo, ali to je naš cilj. Nameravamo da im pomognemo da počnu da veruju u sebe”.

Drugi volonter opisuje metod rada centra za lečenje na sledeći način:

„Metod tretmana ovde vrlo će se razlikovati od onih koji se primenjuju u državnim bolnicama. Naravno, ovde će takođe postojati medicinski tretman. Naši doktori će učiniti sve što je potrebno sa medicinske strane. Međutim, najveća škola je sam život. Biće ponuđene ratličite obuke. Na primer, učićemo mlade ljude, koji su došli ovde kao zavisnici, kako da sazidaju zid. Učićemo ih frizerskom zanatu, stolarskom zanatu. Neke će to možda začuditi. To je očekivano. Zašto ćemo pružati takve obrazovne usluge? Iz razloga što ne želimo da mlade ljude spasimo od droge a onda ih vratimo na ulicu. Želimo da se kod mladi ljudi koji se bore sa zavisnošću akumulira znanje sa kojim će moći čvrsto da uhvate kormilo sopstvenog života. Na taj način moći će da spase sopstvene živote”.

Kasnije je u planu otvaranje centara za borbu protiv droge u Kučukarmutluu i Kiradžu.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.