Merkelova zadovoljna balkanskim kolonijama

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetila je Albaniju i Srbiju, dok će balkansku turneju završiti u Bosni i Hercegovini.

Nemačka delegacija zadovoljna je plodnim uslovima za profit nemačkih i evropskih firmi, i stranih investicija, kao i otvaranju tržišta, malog poreza na dobit stranih preduzeća, i obilja jeftine radne snage i sirovina u Srbiji.

Nemački stručnjak Jerg Heskens, koji je postavljen za savetnika premijera Srbije Aleksandra Vučića, kao i naravno evropski savetnici Vlade poput Tonija Blera, tu su da nadgledaju uspešnu privatizaciju i prelazak srpske privrede u ruke EU.

Istovremeno je ugovorena nova investicija nemačke firme Kontinental, koju će Srbija podržati sa tri miliona evra, a Grad Subotica, opremiće 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike Kontinentala.

Pod takvim uslovima u Srbiji posluje 450 nemačkih kompanija, a Nemačka traži još bolje uslove poslovanja, pa će srpska vlada izmeniti zakon kako bi omogućila dolazak nemačkog proizvođača mesa Tenisa.

U skladu sa tim će se nastaviti i pregovori između Beograda i Prištine, te se očekuje kompromis koji će stabilizovati region bez mogućstva ugrožavanja nemačkih i evropskih investicija.

Javni dug Srbije sada iznosi 24 milijarde evra, pa je po visini novca koji izdvaja za kamate na javni dug u odnosu na bruto domaći proizvod, Srbija zajedno sa Grčkom na evropskom vrhu. Ove godine Srbija će za kamate dati isto novca koliko i za obrazovanje.

Takvo stanje stvari odgovara Merkelovoj koja je izjavila da veruje da će ekonomske reforme u Srbiji uroditi plodom, a mere štednje navodno već daju rezultate.

Nemačka ulaže i u srpske medije, i kontroliše medijske kuće Blic, Alo!, 24sata, TV Prva i B92.

Od 250 novinara na konferenciji za štampu nismo čuli niti jedno zanimljivo pitanje koje bi adresiralo problem nezaposlenosti i mizernih plata u Srbiji, brutalne eksploatacije od strane EU, anti-radničkih zakona kao i dovođenje privrede Srbije u poziciju zavisnosti i dužničkog ropstva.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.