Grčka i Siriza kapitulirale pred Trojkom

map_of_europe_on_a_clockKao što je bilo i očekivano Grčka predvođena Sirizom je prihvatila gotovo sve uslove kapitulacije koje joj je ponudila evropska oligarhija. Prema događajima protekle nedelje već se moglo pretpostaviti da će Grčka prihvatiti sve mere štednje koje joj nameće Trojka uz minimalne izmene.

Prošlonedeljni predlog Ciprasa o kojem smo izvestili, a koji je predstavljao okvir za nastavak pregovora, već nam je najavio na šta će Grčka pristati uprkos volji naroda izraženoj na referendumu: povećanje PDV-a na 23%, ukidanje subvencije solidarnosti najsiromašnijim penzionerima do 2019, podizanje granice za penzionisanje na 67 godina do 2022, a kompromis je ne ukidati poreske olakšice ostrvima. Dakle, za one koji su nas pratili, ovo nije iznenađenje.

Stavimo li Varoufakisovu ostavku u ovaj kontekst, možda i nije bio u pitanju pritisak EU kako je zvanično rečeno već neslaganje o uslovima kapitulacije?

Sam referendum je kritikovao i niz levičarskih organizacija među kojima je i KKE(m-l) koja je pozivala na bojkot. Poziv na bojkot ne izjašnjavanja protiv mera štednje, već na bojkot stranputica Sirizine vlasti i legitimisanja potčinjavanja Grčke belosvetskim imperijalistima. Bojkot je bio poziv na borbu protiv imperijalista i njenih grčkih sluga, nasuprot legitimisanju kapitulacije i novim merama štednje.

U svom saopštenju nakon rezultata referenduma KKE(m-l) su upozorile da je OXI ili „ne” na referendumu samo privremena pobeda koja će biti poništena narednim udarom imperijalista. Ono šta reptilni mediji ne govore o referendumu je povećan broj ljudi koji su bojkotvali referendum, kao i veći broj nevažećih listića. Ovo ukazuje da se povećava broj onih kojima je jasno da Siriza niti može niti želi da ispoštuje narodno NE.

Još jednom, istorija klasne borbe i ugnjetavanja pokazuje da se pobeda protiv imperijalista može postići masovnom mobilizacijom na ulicama, a ne delegacijom borbe onima kojima ona nije u interesu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: The Guardian, KKE(m-l)

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.