AMISOM trupe u Somaliji ubile 24 civila


Najmanje 24 civila je ubijeno, a 22 ranjeno u južnom somalijskom gradu Marka nakon što su trupe iz Afričke Unije otvorile vatru na nenaoružane civile i zdravstvene radnike.

Vojnici iz oklopnih vozila parkirali su ispred sportskog terena a onda otvorili vatru na dečake koji igraju fudbal, gde su ubili devet, a ranili osam.

“Otišli su zatim ​​u obližnje kuće gde su ubili sedamnaest, a ranili četrnaest ljudi”, izjavio je Hadži Muse Mohamud, jedan od starešina u Marki, za Al Džeziru.

Muhamed takođe tvrdi da su vojnici silovali dve žene.

Većina povređenih je zbrinuta u glavnom gradu Mogadišu, oko 100 km udaljenom od Marke.

Ujedinjene Nacije su organizovale 22.000 vojnika iz afričkih zemalja, uglavnom Kenije, Etiopije i Džibutija, kao deo misije Afričke unije u Somaliji (AMISOM) u borbi protiv islamističke grupe al-Šabab.

Spekuliše se da se grupa al-Šabab uspešno vodi gerilskim načinom ratovanja, što počinje da frustrira AMISOM.

“Ovi ljudi nisu ništa učinili da zasluže ovo. Ako AU želi da se bori sa grupom al-Šabab znaju gde su, i neka ih napadnu, a ne nedužne ljude”, kaže lokalni zdravstveni radnik.

U saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici misija AMISOM kaže da snažno “negira” tvrdnje da je došlo do masakra civila, i da su svi poginuli pripadali grupi al-Šabab.

Prošle godine su vojnici AU bili optuženi od strane stanovnika istog grada da su pucali na demonstrante i povredili najmanje šest ljudi, kao i da su ranili na desetine drugih.

Hjuman Rajts Vatch je izjavio da su trupe AU silovale somalijske žene, i da trguju hranom za seks.

Prošlog meseca više od 50 vojnika iz Burundija, koji su deo misija AMISOM, ubijeno je u malom gradu Lego kada je al-Šabab napao njihovu vojnu bazu.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.