Omladina Radničke partije Kurdistana (PKK) pozvala na borbu

PYD_funeral_2_Afrin_SyriaOmladinska organizacija Radničke partije Kurdistana (PKK), Patriotski pokret revolucionarne omladine (YDG-H) je putem svog naloga na Tviteru pozvao na opštu mobilizaciju i akcije, kako kažu, protiv fašističkog mentaliteta u Kurdistanu.

Sukobi između kurdskih nacionalista i turskih snaga bezbednosti su izbili u Batmanu, Nisejbinu, Geveru, Džizreu, Silopiju i u drugim mestima.

Osim bombardovanja, Turska je blokirala naloge pro-kurdskih građana na Fejsbuku i Tviteru.

Ovo je odgovor na šestočasovno bombardovanje koje je Turska izvršila na položaje kurdskih snaga, a u političkom smislu to bi verovatno značilo da mirovni pregovori gube smisao.

Napad na kurdske gerilce je izvršen na turskoj teritoriji, ali ne i na sirijskoj. Prema analizi turskog dnevnika Hurijet, predstavnici kurdske milicije su jedan od strateških saveznika američkog imperijalizma u borbi protiv Islamske države, što ih štiti od turskih napada. Sa druge strane, prema istoj analizi, strategija Turske je potisnuti Islamsku državu radi stvaranja slobodne zone koju bi preuzela Slobodna sirijska armija (FSA) i na taj način preuzela dominaciju nad tim regionom na štetu Kurda. To bi u svakom slučaju ojačalo položaj (kako političke tako i vojne) tzv. Koalicije (zapravo, imperijalizma) prema Asadu, pa samim tim i prema ruskim, kineskim i iranskim interesima u regiji. Indikativno je da se ceo ovaj događaj odvija neposredno nakon postizanja nuklearnog dogovora između imperijalista i Irana, a na kojem su ključnu ulogu u posredovanju imale Rusija i Kina. Poznato je da su Rusija, Kina i Iran takođe protivnici Islamske države i da takođe učestvuju u „ratu protiviv terorizma”.

Ovi događaji su uvod u novu etapu i razvoj situacije na Bliskom Istoku.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.