Turska odluku o napadu donela zajedno sa Amerikom, Barzani poziva PKK na mir

Buš i Masud Barzani

Buš i Masud Barzani

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu izjavio je da je odluka o vojnoj intervenciji protiv Islamske države doneta u saradnji sa SAD-om, dok je operacija protiv PKK Turska izvršila sama.

Podsetimo, vazdušni udari protiv kurdske gerile su izvedeni na teritoriji Turske i severnog Iraka u sastavu operacija protiv terorizma.

Premijer Regije Kurdistana (Erbil, Irak) Nečirvan Barzani poziva PKK na obnavljanje prekida vatre i povratak mirovnim pregovorima. On je naveo sa žaljenjem da je intervencija usledila nakon provokativnih izjava Saveza kurdistanskih zajednica (KCK) da je mirovni proces između Turske i Kurdistana prekinut. Takođe je izjavio da je veoma verovatno da će i Masud Barzani intervenisati.

Poznato je da su Masoud Barzani i irački Kurdi bliski saradnici SAD-a i glavni stubovi imperijalističkih interesa u Iraku. Oni takođe imaju veoma bliske odnose sa Turskom, a sa PKK-om su često bili u sukobu.

Teško je poverovati da je Turska preduzela operaciju protiv kurdske gerile sama bez dozvole imperijalizma, a kako će se ova intervencija odraziti na položaje i značaj Kurda u Siriji, ostaje da se vidi. Štaviše, Bela kuća je izjavila da Turska ima pravo da se brani od napada Kurda.1

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.deseretnews.com/article/765678167/White-House-says-Turkey-has-right-to-defend-against-Kurds.html 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.