Gunaj Ozarslan egzekutirana

Prema izveštaju forenzičke medicine, a kako prenose turski mediji, militantkinja Gunaj Ozarslan je ubijena sa 15 metaka bez pružanja otpora.

Dakle, verzija događaja koju su izneli njeni pravni zastupnici, a koje policija nije pustila na mesto zločina, pokazala se kao tačna. Uprkos tome što su mogli da uđu mirnim putem, policija je razbila vrata i odmah otvorila paljbu. Njena smrt dovela je do žestokih sukoba u istanbulskom kvartu Gazi prilikom kojih je ranjeno više osoba, a ubijen jedan policajac.

Iako je policija u subotu pokušala da spreči sahranu, ona se mirno održala juče uz učešće više desetina hiljada ljudi.

Ostaje pitanje zbog čega se policija odlučila na ovakav potez znajući da će reakcija prouzrokovati eskalaciju nereda. Ulje na vatru je dodato ometanjem sahrane i opsadom molitvenog doma. Cela akcija je koštala još ljudskih života i prouzrokovala ogromnu materijalnu štetu. Očigledno se radi o razračunavanju sa unutrašnjim neprijateljem, a kao što je i do sada bio slučaj, AKP pokušava da poveže svaki otpor njegovoj politici sa otporom ilegalnih organizacija i to nazove terorizmom. Ovo je scenario koji je više puta ponavljan, naročito od junskih protesta 2013., a najindikativni je primer bio prilikom sahrane Berkina Elvana o kojem možete pročitati ovde: „Okmejdani prima naređenja od Berkina Elvana”.

Koliko kod AKP i reptilski mediji nazivali ilegalne revolucionarne organizacije marginalnim, činjenica je da Turska DHKP-C smatra najvećom opasnost po državu. Sama SAD je izdala poternicu sa nagradom od 5 miliona dolara za informaciju o vođama ove organizacije, a smatra ih, kao i Turska, glavnim rizikom za njihove interese u regionu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.