Turska i SAD će očistiti teren za sirijsku opoziciju


SAD i Turska su potvrdile da su juče po prvi put američki vazdušni napadi u Siriji lansirani iz turske vazduhoplovne baze.

Portparol Pentagona Džef Dejvis je rekao da je u pitanju vazdušni napad na položaje ID, od strane američke bespilotne letelice.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da su Turska i SAD postigle dogovor o upotrebi turske vazduhoplovne baze Incirlik za vojne akcije američkih aviona.

Dodao je i da će predeli očišćeni od militanata ID, automatski postati bezbedna zona koju će popuniti umereni pobunjenici. “Sada obučavamo i opremamo umerenu sirijsku opoziciju (FSA), zajedno sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Čavušoglu.

“Američki avioni su počeli da pristižu i uskoro ćemo pokrenuti sveobuhvatnu borbu protiv Daeša svi zajedno”, rekao je on, koristeći pogrdni arapski akronim za Islamsku Državu, javlja novinska agencija Anadolu.

Neuspesi sirijske opozicije frustriraju NATO saveznike, pa je je ovo idealna prilika da, poput libijskog scenarija, avijacija međunarodne koalicije intenzivnim vazdušnim udarima potpomogne napredak vojske opozicije.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.