Severna Koreja: prestanite sa provokacijama ili vas bombardujemo

Severna Koreja: prestanite sa provokacijama ili vas bombardujemo


Severna Koreja je u subotu upozorila da će bombardovati južnokorejsku pograničnu stanicu, koja preko zvučnika postavljenih širom granice emituje protiv Pjongjanga veoma glasne propagandne poruke, ukoliko Seul momentalno ne prestane sa jeftinim provokacijama.

Upozorenje je izazvalo paniku u Južnoj Koreji, jer se smatra da Severna Koreja nikada ne preti “praznom puškom”.

Vojska Severne Koreje je, 2010. godine, u artiljerijskom napadu ubila 4 Južnokoreanca, a iste godine je i torpedirala južnokorejski ratni brod, što je rezultiralo smrću 46 južnokorejskih vojnika.

Južna Koreja optužuje Pjongjang da je odgovoran za prošlonedeljni incident, kada su dva južnokorejska vojnika poginula zbog postavljene mine na južnokorejskoj strani demilitarizovane zone.

Osim glasnih propagandnih poruka, Južna Koreja koristi i helijumske balone da distribuira propagandne letke na teritoriji severnog suseda, a Severna Koreja je saopštila da će pretvoriti Seul u “more vatre ” ako se ta praksa ne obustavi.

Južna Koreja ima običaj da intenzivira provokacije neposredno pred zajedničke vojne vežbe te zemlje i SAD.

Naredna, dvonedeljna vojna vežba Južne Koreje i SAD, počinje u ponedeljak, a na desetine hiljada južnokorejskih i američkih vojnika će simulirati odbranu od invazije Severne Koreje.

Prestati ili nastaviti sa provokacijama, odluka je koja će, čini se, ipak biti doneta od strane najvećeg vojnog i ekonomskog saveznika Južne Koreje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.