PKK: “Želimo da Amerika posreduje u rešavanju sukoba sa Turskom”

Čemil Bajik, Foto: Reuters

Kurdistanska radnička partija (PKK) otpočela je indirektne pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, a visoki funkcioner organizacije zahteva da Vašington posreduje u rešavanju tursko-kurdskog sukoba, objavio je Dejli Telegraf.

Čemil Bajik, lider organizacije u odsustvu Abdulaha Odžalana, rekao je da će PKK prihvatiti prekid vatre pod američkim garancijama.

“Naravno, dešavaju se sastanci, pisma, poruke, ali razgovori tek treba da se razviju”, rekao je Bajık.

“Ponovo pozivam SAD da posreduju između nas i Turske, i ukoliko nam daju garancije, mi ćemo prihvatiti dogovor. Ukoliko ne postoje garancije, ne možemo preduzimati korake ka miru jednostrano “, rekao je on.

Bajık je izjavio da je imidž organizacije promenjen zahvaljujći vojnim uspesima protiv Islamske Države.

Dodao je i da je turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, odgovoran za prekid tursko-kurdskog mirovnog procesa i trenutne krize u regionu.

Bajik je pozvao SAD da ne podrže politiku Turske protiv Kurda, rekavši da bi tako mogli izgubiti podršku Kurda u borbi protiv Islamske Države.

“Ako Amerika nastavi da podržava politiku Turske, moguće je da će izgubiti Kurde. Ako Amerika izgubi Kurde, biće im teško da pobedi Islamsku Državu”, rekao je on.

U jednom od prošlonedeljnih članaka smo već spomenuli dobre odnose PKK i SAD, a pisali smo o tome i detaljniju analizu.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.