Dogovor dve Koreje – totalni fijasko Seula i Vašingtona

70% ratnih podmornica Severne Koreje napustilo je svoje baze. Foto: RT

Severna i Južna Koreja su došle do dogovora u pregovorima oko smanjenja tenzija u najnovijoj krizi na poluostrvu, saopštio je južnokorejski ITN.

Detalji sporazuma se očekuje u utorak ujutro po lokalnom vremenu, međutim za sada je poznato da je Severna Koreja ostala pri svojoj ranijoj izjavi da nema udela u stradanju južnokorejskih vojnika, dok se Južna Koreja obavezala da će prestati sa emitovanjem propagandnih poruka preko granice dve zemlje.

Jedini ustupak koji je Južna Koreja uspela da izdejstvuje jeste da Severna Koreja saopšti da “žali zbog smrti” dvojice južnokorejskih vojnika.

Za razliku od politike kompromisa sa imperijalizmom, kojoj smo svedoci kada su Iran i Kuba u pitanju, Severna Koreja ne pokazuje slabost niti neodlučnost ni po kom pitanju, pa je čvrstim i beskompromisnim stavom uspela da primora SAD na obustavu vojnih vežbi u regionu, a Južnu Koreju na prekid emitovanja jeftinih propagandnih poruka.

Stručnjaci su smatrali da će Kina i Rusija, čije se zajedničke vojne vežbe takođe odigravaju u regionu, odigrati značajniju ulogu u odbrani interesa Severne Koreje u slučaju zajedničke akcije SAD i Južne Koreje protiv Pjongjanga, međutim Moskva je zvanično ostala po strani, dok je Kina diplomatski pozivala obe strane na smanjenje tenzija i razgovore.

Sankcije Zapada prisilile su Severnu Koreju da se povuče u delimičnu autarhiju, dok vojnim pritiscima Zapad primorava Pjongjang da učestvuje u trci naoružanja, te umesto u privredu ulaže dobar deo budžeta u vojnu tehnologiju.

Medijska propaganda i hajka, koja se vodi protiv Severne Koreje u mejnstrim medijima, trebala je da posluži kao podloga i priprema eknomskog “razmontiranja” države sa socijalističkom privredom, kao i da stvori podršku novom neokolonijalnom projektu Zapada u očima javnosti, međutim, ispostavlja se da je Severna Koreja mnogo uspešnija u odbrani od imperijalizma nego što se predviđalo petnaestak godina ranije, kada je otpočeo imperijalistički poduhvat.

Sada preostaje da se ova, očigledna pobeda Severne Koreje, medijski ublaži i predstavi kao kompromis dve zemlje, pa ćemo već sutra dobiti priliku da izučimo kako to buržoaski mediji pretvaraju poraz u pobedu, nejasnom terminologijom i “stručnim” rečnikom, van okvira razumevanja nas, proleterskih masa.

Ova pobeda Severne Koreje, ujedno je i pobeda Trećeg Sveta nad Prvim, i poslužiće da ohrabri i podstakne narode zemalja periferije (uključujući i Srbiju) na jedini vid borbe protiv imperije, direktnu konfrontaciju.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.