Rusija gradi novu vojnu bazu u Siriji

640px-Detailkarte_der_Marinebasis_Tartus.svgVlada Sirije na čelu sa Bašarom Al Asadom odobrila je projkat izgradnje nove ruske baze na svojoj teritoriji, tačnije u priobalnom gradu Džebli na severozapadu zemlje, izveštava Al Kuds Al Arabi, a prenosi HispanTV. Ovo bi bila druga vojna baza u Siriji budući da je ruska mediteranska flota stacionirana u luci Tartus.

Predsednik Bašar Al Asad je pozdravio odluku Moskve da poveća svoje vojno prisustvo koje bi osiguralo stabilnost Sirije i regiona. Visoki ruski zvaničnici su ranije govorili o mogućnosti slanja svojih trupa na sirijsku teritoriju sa ciljem borbe protiv terorizma. Budući da ova odluka dolazi neposredno nakon nuklearnog dogovora između Zapada i Irana kojem je Rusija posredovala, a na kojem su se i Iran i Rusija obavezali na borbu protiv Islamske države, jasno je da ovaj potez ima prećutno odobrenje Zapadnih saveznika.

Sama baza će biti moderna i sofisiticirana, a služi će da ispunjava potrebe kako ruske vojske stacionirane u Siriji tako i potrebe Sirijske arapske vojske. Još uvek nije poznato da li će biti u pitanju sam pomorska baza ili vojni kompleks koji će osim ruske pomorske flote biti i baza za kopnene i vazdušne trupe. Izgradnja će početi ubrzo i očekuje se da će sledeće godine biti spremna za upotrebu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.resumenlatinoamericano.org/2015/08/21/rusia-construira-una-nueva-base-militar-en-siria/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.