UN upozorava na Izgubljenu generaciju Jemena – ljudske patnje nepojmljivih razmera

Destroyed_house_in_the_south_of_Sanaa_12-6-2015-3Uznemirena dramatičnim povećanjem teških zločina nad decom, specijalna predstavnica Ujedinjenih nacija za decu i oružane sukobe, pozvala je sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu, štiteći civile od povreda, uključujući tu i decu.

Osvrćući se na bliskoistočne zemlje zahvaćene sukobima, Leila Zerugui izjavila je u saopštenju izdatom u utorak da je Jemen postao „još jedan primer toga kako sukob u regionu otvara mogućnost za nastajanje izgubljene generacije dece, koja su fizički i psihički oštećena onim što im se desilo, lišena mogućnosti obrazovanja i suočavaju se sa neizvesnom budućnošću”.

„Deca plaćaju preveliku cenu a sve veći broj poginulih na tragičan način podvlači potrebu da se hitno nešto preduzme da bi se zaštitila kako ona, tako i drugi civili”, rekla je specijalna predstavnica.

Zerugui je rekla da je šokirana brojem teških civilnih žrtava u Taizu, gde je, kako se javlja, ubijeno 34 deteta a 12 ih je ranjeno u poslednja tri dana. Saudijom predvođena koalicija je u vazdušnim napadima 21. avgusta usmrtila 65 civila – uključujući najmanje 17 dece.

„Sukobljene strane moraju da poštuju svoje međunarodne pravne obaveze i da prave razliku između civilnih i vojnih objekata, te da preduzmu mere da se izbegnu i minimiziraju civilne žrtve”, naglasila je ona.

Specijalna predstavnica je takođe osudila broj napada na škole i obrazovni personal i razarajući uticaj koji to ima na dečije pravo na obrazovanje. „Kako se približava početak nove školske godine, sukob ozbiljno ugrožava pristup dece obrazovanju”, rekla je Zerugui.

UNICEF je izvestio da je do kraja marta uništeno 114 škola a 315 ih je oštećeno – dok ih još 360 služi za smeštaj raseljenih porodica. Osim toga, nekih 3600 škola neće otvoriti svoja vrata nove školske godine zbog nesigurnosti, onemogućujući pristup obrazovanju za otprilike 1,8 miliona dece.

Sa svoje strane, generalni podsekretar UN za koordinaciju humanitarnih poslova, Stiven O’Brajen, naglasio je da civilno stanovništvo nosi teret sukoba i upozorio je da ukoliko zaraćene strane ne dođu za pregovarački sto tamo uskoro „neće preostati ništa za šta se može boriti”.

Procena avgustovskog izveštaja organizacije „Save the Children-Yemen”, o humanitarnoj situaciji u zemlji od 26 miliona stanovnika, govori o tome da 21 milion, ili 80% populacije, zahteva hitnu pomoć u vidu hrane, goriva, lekova, sanitetskog materijala i skloništa.

Zdravstveni sektor je na ivici kolapsa, a opasnost od opšte gladi velika, sa procenom da se oko 12 miliona ljudi suočava sa „kritičnim nivoom neizvesnosti prehranjivanja”, saopšteno je iz organizacije.

U ime onoga što je O’Brajen označio kao „prezir prema ljudskom životu” svih sukobljenih strana, deca su platila visoku cenu: 400 ih je izgubilo život, dok su 600 od procenjenih 20.000 ranjenih – deca.

U saopštenju objavljenom ubrzo nakon vazdušnih napada, Edvard Santiago, direktor „Save the Children” za Jemen, rekao je: „Još uvek ne znamo pune razmere štete u Hodeidi, ali ne smemo da izgubimo ni jedan dan – vreme ističe za decu Jemena, koja su već u opasnosti od gladi, bolesti i zlostavljanja”.

U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopštio je u utorak da je privremeno suspendovao svoje aktivnosti u južnoj jemenskoj luci Aden nekon što je naoružani napadač izvršio prepad na kancelariju dan ranije.

Šef operacije ICRC-a u Adenu Samer Jarjouhi rekao je da je napad koji je u ponedeljak izvršen na Crveni krst je već deseti incident takve vrste koji se zbio.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.