Američki F-16 avioni i Apači helikopteri za iračku vojsku

Deo Apači helikoptera sleće u al-Habaniju. Foto: AP

Iračka vojska je, po prvi put od početka sukoba sa Islamskom Državom, u mogućnosti da koristi američke F-16 borbene avione, komandant iračkog vazduhoplovstva je izjavio u nedelju.

“Petnaest vazdušnih udara je izvedeno u proteklih četiri dana,” rekao je general-potpukovnik Anvar Hama Amin, za AFP na konferenciji za štampu u Bagdadu.

Ministar odbrane Halid al-Obajdi rekao je novinarima da su napadi postigli značajne rezultate, i da će “ovi avioni uticati na ishod budućih akcija.”

Prva četiri F-16 aviona pristigla su iz Sjedinjenih Američkih Država sredinom jula, a po sporazumu sa Vašingtonom, očekuju se još 32 do kraja godine.

Bagdad se više puta žalio da avioni nisu dostavljeni dovoljno brzo, međutim SAD su odložile isporuku aviona usled, ne baš najboljih, rezultata obuke iračkih pilota u Arizoni.

Jedan od iračkih pilota je poginuo kada se njegov F-16 srušio tokom treninga u Arizoni, ranije ove godine.

F-16 avioni su mnogo sofisticiraniji nego druge letelice u postojećem arsenalu Bagdada, koji uključuje Suhoj Su-25 i Cessna Caravan avione, i razne helikoptere.

U međuvremenu, helikopteri međunarodne koalicije tipa Apači, preplavili su iračku vojnu bazu al-Habanija, pa se očekuje povećano vojno prisustvo američkog vojnog osoblja u provinciji al-Anbar.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.