Britanija i Francuska traže širenje vojne intervencije u Siriji

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je u ponedeljak da njegov kabinet analizira novu strategiju za borbu protiv terorizma u Siriji, kako bi se suprotstavio Islamskoj državi.

U izjavi za javnost povodom odogovora Britanije na izbegličku krizu, premijer je najavio da treba da bude obelodanjena nova strategija.

Istovremeno, Kameron je objavio da su dva britanska državljanina, osumnjičena za povezanost sa Islamskom državom, ubijena u prvom vazdušnom napadu na Siriju koji je pokrenula Britanija.

Saopštenje britanskog premijera usledilo je nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland najavio da će njegova zemlja početi sa izviđačkim letovima nad Sirijom sa namerom da se pokrenu vazdušni napadi na mete u ratom zahvaćenoj zemlji.

„Na meni je odgovornost da osiguram da smo što je više moguće obavešteni o pretnjama za našu zemlju”, rekao je Oland, dodajući da su planovi protiv njegove zemlje kovani unutar sirijske teritorije.

Na sličan način, Kameron u svojoj izjavi tvrdi da nekontrolisani region u severnoj Siriji predstavlja pretnju za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Najavu premijera kritikovao je član parlamenta Džeremi Korbin, član Laburističke partije i kandidat za lidera te stranke, koji je pozvao Kamerona da prvo reši humanitarnu krizu izazvanu nezapamćenim izbegličkim prilivom u Evropu.

„Pre nego što se razmotri bilo kakva buduća vojna akcija u Siriji, Britanija bi trebalo da inicira hitni samit o Siriji i regionu u kom bi učešće uzeli EU, SAD i posebno susedne države, kako bi se diskutovalo o koordinisanom humanitarnom odgovoru na izbegličku krizu i kako bi se osigurao mir”, rekao je Korbin.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.