Evo najveće medijske laži u protekloj godini

Fotografija Laita al-Saleha koja je zapalila internet

 
Prošlog meseca su svetski mediji preneli vest sa jednog Tviter profila, gde je izbeglica Lait al-Saleh prikazan na dve slike kao, navodno, vojnik Islamske Države i izbeglica na putu u EU.

Ni domaći mediji nisu propustili priliku da raspale po izbeglicima sa Bliskog Istoka koje prolaze kroz Srbiju, insinuirajući da se radi o džihadistima, i aktivno izgrađujući atmosferu linča, koja je uveliko prisutna među građanima Balkana, zahvaljujući medijskoj politici balkanskih državica i korporacija.

Međutim UN su, nakon istrage, potvrdile da se radi o osobi koja je bivši pripadnik tzv. Slobodne Sirijske vojske, i koji se borio protiv Islamske Države.

Mediji se sada, kao po običaju, prave mutavi, pa ne očekujte bilo kakvo izvinjenje uz javne demante koji bi trebalo da uslede.

Ipak, ono što vam mediji nisu rekli, jeste da su među izbeglicama sem Laita al-Saleha, vojnika pro-zapadne sirijske opozicije, registrovana još dva bivša vojna lica sa Bliskog Istoka.

Imena ovih ljudi nam nisu poznata, ali jeste da je jedan od njih takođe bivši pripadnik pro-zapadne Slobodne Sirijske Vojske, koga su liberali na društvenim mrežama pokušali da proguraju kao pripadnika al-Nusre, a drugi je bivši pripadnik šitskih milicija iz Iraka, koje se takođe bore protiv Islamske Države, uz pomoć vazdušnih udara SAD i EU.

Takve informacije mediji ne objavljuju, jer oni vojnici koji se bore na strani Zapada i pomažu im pri porobljavanju Bliskog Istoka, se ne smatraju teroristima.

Što se nas lično tiče, svaki pro-imperijalistički vojnik predstavlja pravi terorizam, jer nije Islamska Država okupirala Srbiju, već upravo NATO koji je aneksirao južnu srpsku pokrajinu, bombardovao vojne i civilne mete, razorio infrastrukturu zemlje i otvorio vrata ekonomskom ropstvu građana Srbije, u kojem sada imamo priliku da uživamo.

Dakle, sve što pročitate u korporativnim medijima, uzmite sa rezervom, jer svaka značajna vest koju mejnstrim mediji plasiraju, odražava korporativni ili državni interes formiranja javnog mnjenja u skladu sa politikom kapitalizma i imperijalizma.

Još jedna prevara sa društvenih mreža. Bivši član pro-zapadne opozicije.

Bivši član pro-zapadnih, šitskih milicija iz Iraka.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.