Veliki talas fašističkog nasilja nad drugim nacionalnostima u Turskoj

Otkako je Turska odlučila da prekine mirovni proces sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), njeno društvo sve više pada u spiralu nasilja koju sve više potpaljuje sama vlast.

Već nekoliko dana svedoci smo simultanim napadima turskih fašista na kancelarije socijal-demokratske partije HDP kojoj se često dodaje epitet „pro-kurdske” zbog svojih veza sa PKK-om te angažmanu i posredovanju u mirovnom procesu. Nakon jednog od najkrvavijih napada HPG-a (vojno krilo PKK-a) u kojem je život izgubilo 16 turskih vojnika, turski nacionalisti su napali i spalili 130 kancelarija HDP-a širom zemlje. HDP smatra da je napad na njih izveden po direktivama predsednika države.1

12002193_988730697836977_6276367871830397516_n

Mladi pripadnik kurdske nacionalnosti, fizički zlostavljan, a potom primoran da se slika sa turskom zastavom uz fašistički pozdrav.

55eef40ea781b709c831ee54

Pripadnik kurdske nacionalnosti prebijen, a potom primoran da ljubi Ataturkovu bistu.

Kao što to obično biva, fašisti iskaljuju svoj bes nad slabijima i često nedužnima, a taj bes osim nasilja nosi i poniženje. U medijima su se javile slike slučaja Ibrahima Dž. iz Sejdikemera kojeg su fašisti prvo isprebijali, aonda terali da ljubi spomenik Ataturku.2 Takođe je bio i slučaj prebijanja mladića kurdskog porekla koji je potom slikan sa turskom zastavom i pozdravom turske fašističke partije MHP.

Osim Kurda na udaru su se našli i Jermenski kvartovi, pa i groblja. Nije jasno kakve tačno veze imaju kurdski gerilci sa Jermenima, ali očigledno fašistime ne interesuju trivijalnosti poput logike kada se radi za pokrene borba protiv svih onih koje oni smatraju „nacionalnim neprijateljima”.3

Međutim, velikim medijskim kućama često izmiče jedan detalj kada izveštavaju o fašističkim napadima na kvartove, a to su pokušaji napada na kvartove sa politički osvešćenim i organizovanim stanovništvom. Tamo gde revolucionarne organizacije imaju snažno prisustvo, tu postoji i svest o neprestanoj opasnosti od napada, ali i organizovane narodne milicije koje uz pomoć stanovništva osiguravaju bezbednost.

12009674_828434710596782_6363039341843311067_n

Pripadnik milicije Narodnog fronta patrolira ulicama Ikitelija u Istanbulu

Fašisti su potpuno svesni kome se suprotstavljaju i u taj sukob ne ulaze bez pomoći policije. Kvartovi poput Tuzlučajir u Ankari, Gazi, Okmejdani, Čajan, Ikiteli u Istanbulu, takođe su bili na meti fašista, ali su se zahvaljujući brzoj intervenciji građana, sami fašisti pretvorili u mete.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.todayszaman.com/national_attacks-continue-against-party-offices-in-nationalist-frenzy_398808.html 

  2. http://www.cnnturk.com/turkiye/pesmerge-kiyafeti-giydigi-iddiasiyla-once-dovuldu-sonda-ataturk-bustu-opturuldu 

  3. http://asbarez.com/139676/armenian-populated-districts-of-istanbul-attacked/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.