Većina Francuza za kopnenu intervenciju u Siriji, Vlada odmah najavila vazdušne udare

Foto: Reuters

 
Većina Francuza se izjasnila u korist slanja borbenih trupa u Siriju da se bore protiv Islamske Države, pokazuju rezultati ankete objavljene u nedelju.

Oko 56 odsto ispitanika izjavilo je da želi kopnenu intervenciju Francuske, kao deo međunarodne koalicije, u anketi “Ifop”-a, za nedeljnik “Le Journal du Dimanche.”

Samo dan kasnije, Francuska je najavila slanje avijacije u Siriju, koja će u sklopu međunarodne koalicije, učestvovati u akcijama vazdušnih udara protiv ID-a.

Francuski ministar odbrane, Žan-Iv Le Drijan, izjavio je za radio stanicu Frans Inter, da je glavni razlog zašto je Pariz odlučio da se pridruži vazdušnim napadima u Siriji, zato što Islamska Država ostvaruje napredak na terenu i preti da pregazi vojsku pro-zapadne opozicije (FSA) u okolini Alepa.

Do sada je Francuska učestvovala u vazdušnim napadima međunarodne koalicije samo u Iraku, i to isključivo kao podrška kurdskim snagama na severu.

Visoka ministarka vlade – Segolene Rojal, odbila je da u potpunosti zatvori vrata za slanje kopnenih trupa. “Pitanje slanja kopnenih trupa još nije na stolu … ali očigledno ništa nije tabu”, rekla je Rojal za RTL radio.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.