Severna Koreja preti nuklearnim napadom na SAD

koreaSeverna Koreja je upozorila da je spremna da upotrebi nuklearno naoružanje protiv SAD-a i svih zemalja koje joj predstavljaju pretnju. Ovo upozorenje dolazi paralelno sa najavom da je ponovo pokrenut nuklearni reaktor u kompleksu Yongbyon, sa sve postrojenjem za obogaćivanje uranijuma.

Zaoštrenje dolazi nakon što je Južna Koreja upozorila severnog suseda da ne lansira raketu velikog dometa jer se to protivi rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja zabranjuje Severnoj Koreji da vrši probe balističkih projektila. Severna Koreja je prethodno najavila da planira da lansira satelit u orbitu da proslavi predstojeću političku godišnjicu narednog meseca.

Severna Koreja je izjavila da će nastaviti sa lansiranjem satelita u orbitu, ali nisu dali tačan datum. Pretpostavlja se da je u pitanju 10. oktobar tokom proslave 70. godišnjice Radničke partije Koreje. Bez obzira na to, SAD i njen saveznik Južna Koreja smatraju da je u pitanju prikrivena proba tehnologije za balističke projektile.

Severna Koreja je 2012. godine uspešno lansirala meteorološki satelit i time postigla veliki tehnološki napredak koji je doneo još više sankcija i veću izolaciju od strane Zapada.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.