Nude pare muslimanima da špijuniraju sopstvenu zajednicu

Obaveštenje MI5

Nova istraga britanskog lista Gardijan otkrila je da MI5, britanska obaveštajna služba, nudi novac muslimanima koji su spremni da špijuniraju ljude unutar sopstvene zajednice.

Doušnici su u obavezi da prate i nadziru ključne pojedince i lokacije poput džamija u Britaniji, no, iako nisu zvanično na platnom spisku, dobiće do 2.000 funti za obavljanje ovih kratkoročnih zadataka.

Jedan od vođa islamske zajednice u Britaniji, Salman Farsi, izrazio je zabrinutost zbog pritiska na britanske muslimane i takvog načina rada obaveštajne službe, i dodao je da bi zbog takvih, pozamašnih svota, ponuđenih za obaveštenja, pojedinci mogli davati lažne informacije.

Objava vesti od strane Gardijana dolazi nakon što je generalni direktor MI5, Endru Parker, izjavio u petak tokom radio intervjua da je visoki nivo radikalizacije prisutan u Britaniji.

Obaveštajni izveštaji tvrde da je oko 3.000 “ekstremista” pod budnim okom vlasti, i da mogu pokrenuti napade u svakom trenutku.

Britanska vlada trenutno sprovodi reformu zakona o nadzoru, koji će – ukoliko bude usvojen – dati Skotland Jardu veća ovlašćenja za praćenje i špijuniranje građana.

Informacija o tome koliko sredstava se preusmerava na špijunski program, i koji je sadašnji broj muslimanskih doušnika koji rade za MI5, nije objavljena.

Nakon što je Gardijan objavio ovu vest, MI5 je na zvaničnom vebsajtu postavio obaveštenje u kojem tvrdi da ne cilja ni jednu grupu ili zajednicu na verskoj ili rasnoj osnovi, kao i da je ova akcija uperena samo protiv ekstremista.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.