Kina šalje vojne eksperte u Siriju

Flickr_-_Israel_Defense_Forces_-_20_Years_of_Cooperation_with_the_Chinese_Navy_(5)U utorak ujutru je primećeno da kineski brod navodno putuje kroz Suecki kanal radi pristizanja u Mediteran, ali konačno odredište nije poznato. Međutim, po izjavi neimenovanog oficira Sirijske arapske armije stacioniranog u Latakiji, kinesko vojno osoblje i vazduhoplovi treba da stignu u luku Tartus u periodu od narednih 6 nedelja.

Po svemu sudeći ruska taktika intervencije u Siriji je slična tzv. Međunarodnoj koaliciji predvođenoj SAD-om. Naime, Rusija je pozvala u pomoć svetsku silu koja je do sada bila isključena iz rešavanja ovog konflikta: Kinu.

O kineskim interesima povodom intervencije u Siriji možete proćitati u tekstu: „Kina razmatra mogućnost slanja trupa u Siriju za borbu protiv terorizma”.

Sa kineskim vojnim prisustvom, Koaliciji će biti daleko teže da dalje odugovlači rat koristeći terorizam kao izgovor. Pitanje se postavlja kakav će biti odnos snaga nakon eventualnog poraza terorista između bloka predvođenim Rusijom koji podržava Asada i imperijalističkog bloka koji podržava tzv. „umerene islamiste” protiv Asada. Taj odnos snaga će definisati i oblik tranzicione vlasti, te ulogu Asada u njoj. Očigledno je da Rusi i Kinezi ne žele da propuste priliku da učvrste svoje pozicije i osiguraju svoje geopolitičke interese oličene u trenutnoj vladi Sirije.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.almasdarnews.com/article/chinese-military-personnel-expected-to-arrive-in-syria/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.