Talibani zauzeli još jedan grad, SAD i Nemačka šalju trupe

U.S. troops salute during a military ceremony at the Bagram airbase, north of Kabul, September 11, 2006 to commemorate the fifth anniversary of the September 11, 2001 attacks. REUTERS/Ahmad Masood (AFGHANISTAN)

Foto: Reuters/Ahmad Masood)

Koalicija pod vođstvom SAD je poslala američke trupe u grad Kunduz, kako bi pomogle avganistanskoj vojsci da povrati grad od talibana koji su ga juče zauzeli, izjavio je portparol koalicije.

Portparol je rekao da akcija podrazumeva kombinaciju američkih specijalnih snaga, kao i vojnika iz drugih zemalja koje čine međunarodnu koaliciju.

Međutim, kao i u ostalim državama gde su američke snage angažovane na terenu, SAD insistiraju da se radi o vojnim savetnicima koji će obučavati i tehnički pomagati lokalne trupe.

Osvajanje grada Kunduz od strane Talibana je navelo nemačko Ministarstvo odbrane da razmotri mogućnost odlaganja povlačenje trupa iz zemlje.

“Važno je pažljivo ispitati trenutnu situaciju i doneti odluke na osnovu analize, a ne u skladu sa krutim rokovima”, rekla je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, a prenosi Rojters.

Ministarka je nazvala događaje u Kunduzu “zabrinjavajućim”, rekavši da ih NATO treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o budućnosti svoje avganistanske misije.

Osvajanje severnog gradu Kunduz je samo jedan u nizu od poslednjih uspeha talibana, ali i prvo osvajanje glavnog grada neke provincije od američke invazije 2001. godine.

Režimi koje su NATO saveznici postavili u Avganistanu, Iraku i Libiji, očigledno ne uspevaju da se, bez direktne vojne pomoći međunarodne koalicije, održe na vlasti, što nam, zapravo, jasno govori kolika im je zastupljenost među masama.

NATO je povukao svoje borbene trupe iz Avganistana krajem 2014. godine, ali je oko 850 nemačkih vojnika ostalo u zemlji kao deo međunarodne koalicije, dok su SAD nastavile da pružaju vojnu podršku avganistanskoj vojsci vazdušnim udarima.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.