Neprijatna poseti Jamajci britanskog premijera

Foto: Francois Lenoir/Reuters

 
Svetski mediji su okarakterisali posetu Dejvida Kamerona Jamajci kao “neprijatnu”, nakon što ga je premijerka Jamajke iznenadila sa pozivom da pokrene razgovore o reparacijama za ropstvo.

Premijerka Jamajke, Porša Simpson Miler, pokrenula je pitanje reparacija na formalnom sastanku sa Kameronom, odmah po dolasku britanskog premijera na karipsko ostrvo.

Gospođa Miler je otišla i korak dalje, pošto je na zajedničkoj konferenciji za novinare nastavila sa potenciranjem ovog pitanja.

Međutim, britanski premijer, kome je, očigledno, bilo neprijatno, ignorisao je njene zehteve i nije se osvrnuo na tu temu u svom izlaganju pred novinarima, a potom je nastavio i da ignoriše pitanja novinara vezana za tu temu.

Na pitanja novinara o zahtevima Jamajke za reparacije, rekao je da se ova poseta tiče budućih trgovinskih i prijateljskih veza dve zemlje.

Udruženje novinara Jamajke je podnelo i zvaničnu žalbu premijerki povodom odbijanja britanskog premijera da odgovara na pitanja vezana za reparacije.

Kemeron je morao da čeka dva dana da njegov tim stručnjaka sastavio neku izjavu povodom tog pitanja, kako bi imao šta da kaže, a zvaničan odgovor sada glasi: “Moramo se pomeriti od tog bolnog nasleđa i graditi zajedničku budućnost”.

Ova nejasna izjava je protumačena kao odbijanje britanske vlade da se uključi u razgovore o reparacijama, i zazvala je gnev među Jamajčanima, koji su izašli u javnost sa dokazima o direktnoj vezi porodice Kameron i bivših robovlasnika na Jamajci.

Preci Dejvida Kamerona su, navodno bili robovlasnici, a jednom od njegovih predaka, generalu ser Džejms Dafu, je isplaćena i ogromna novčana kompenzacija za gubitak 202 jamajčanska roba, nakon što je 1833. ukinuto ropstvo u britanskoj imperiji.

Poseta Jamajci je okončana dogovorom o uspostavljanju slobodne trgovine, a s obzirom na to koje su posledice slobodne trgovine u nerazvijenim zemljama, Velika Britanija će uložiti i 25 milona funti u izgradnju još jednog zatvora na Jamajci.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.