Britanska vlada usvaja mere da spreči bojkot Izraela

Britanska vlada usvaja mere da spreči bojkot Izraela
Foto: Georges Robert

Britanska vlada će sprečiti lokalne vlasti da bojkotuju izraelske proizvode kako bi zaustavila “militantne akcije levičarskih opština.”

Prema novim pravilima, opštinama će se oduzeti ingerencije nad bojkotom izraelskih proizvoda, kao i onih koje proizvode britanske kompanije za “odbranu” (misleći verovatno na fabrike oružja).

Ovakva praksa bojkota preti da postane učestala nakon što je gradska opština Rejkjavika, u Islandu, objavila da usvaja bojkot izraelskih proizvoda zbog sistema aparthejda i diskriminacija nad Palestincima.

Gradski saveti u Britaniji su ohrabreni od strane novog lidera Laburista – Džeremija Korbina, da se odluče na isti korak, i sankcionišu britanske kompanije čiji su proizvodi namenjeni prodaji Izraelu, kao i sve vrste izraelskih proizvoda.

Ministar Metju Henkok tvrdi da će centralna vlada sprečiti gradske vlasti da se “igraju politike”.

Kampanja bojkota Izraela nastala je po uzoru na sličnu kampanju bojkota južnoafričkih proizvoda tokom aparthejda 1970-ih i 80-ih. I tada su Velika Britanija i SAD bili najžešći protivnici bojkota, i najveći trgovinski partneri rasističkog režima u Južnoj Africi.

Krajem prošle godine, jedan od najvećih Gradskih saveta u Britaniji je pristupio bojkotu robe poreklom sa izraelskih naselja na Zapadnoj obali. Odbornici u Lesteru su izjavili da će bojkot biti na snazi sve “dok Izrael ne povuče vojsku i prestane da gradi naselja na okupiranim teritorijama.”

Nove mere centralnih vlasti stopiraće i taj bojkot, i oduzeti gradskim opštinama da odlučuju o tim pitanjima.

Tokom izborne kampanje unutar Laburističke partije, Korbin je rekao da će, u slučaju da 2020. bude izabran za premijera, sprovesti dvosmerni embargo na oružje Izraelu.

Među poznatim ličnostima koje promovišu bojkot izraelskog aparthejda nalaze se politički analitičar Noam Čomski, fizičar Stiven Hoking, muzičar Rodžer Voters iz benda Pink Flojd, i mnogi drugi…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.