EU i NATO šalju vojnike da čuvaju mađarsku granicu

Foto: Balazs Moha/AP

Nakon više meseci glume i javnih nastupa u kojima se izbeglicama saopštava da su dobro došli, EU i NATO će poslati vojne trupe da pomognu u “odbrani” mađarske granice od migranata, saopštila je juče mađarska vlada.

EU i NATO trupe će pomagati mađarskim graničarima u sprečavanju izbeglica da penetriraju teritoriju EU, ali će obavljati i zajedničke vojne vežbe.

Mađarska naziva operaciju odbrane granice “Zajednička volja”, a pridruživanje savezničkih vojnika je regulisano dekretom mađarske vlade.

Oko 5.000 mađarskih vojnika se nalazi na granicama zemlje sa Srbijom i Hrvatskom.

Mađarski parlament smatra da je dolazak EU vojnika sasvim legitiman, i da “EU mora biti u stanju da brani pogranične delove koje članice ne mogu same da zaštite od migranata”, rekao je Zolt Nemet, šef Komiteta spoljih poslova parlamenta za AP.

Još prilikom izbegličke krize na granici Srbije i Mađarske smo primetili, i preneli,  ovu prljavu igru EU i njenih podanika, dok su ostali mediji pisali o, navodnom, sukobu interesa Mađarske i EU po pitanju izbeglica, a danas sa istim kvalitetom političke pismenosti i pronicljivosti pišu o bliskoistočnoj krizi.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.