Rusija i SAD potpisale dogovor o vojnom delovanju u Siriji

NAPO-Su-34-Dumb-Bomb-Drop-1SRusija i SAD su potpisale dogovor koji reguliše vojne operacije obe zemlje u Siriji. Svrha dogovora je da spreči incidente i olakša izvođenje vazdušnih operacija kao i međusobnoj pomoći u kritičnim slučajevima.

Odmah po stupanju dogovora na snagu, uspostavio se dvadesetčetvoročasovni komunikacioni kanal između ruske i američke vojne komande. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, SAD je obećao da će preneti detalje plana ostatku svoje koalicije protiv ID-a da bi i oni mogli da ispune dogovoreno.

Rusko Ministarstvo odbrane naglašava da je ovaj Memorandum čisto vojni i tehnički, te da ne menja principijelan ruski stav da vojni angažman u Siriji mora biti na zahtev legitimnih predstavnika vlasti ove zemlje, dok je vojna intervencija bez dogovora sa sirijskim vlastima ili bez dozvole Saveta bezbednosti UN-a protivno međunarodnom pravu.

Istovremeno, Ministarstvo je apelovalo na Pentagon da se pridruži akcijama spašavanja oborenih pilota u Siriji, ali vojska SAD-a okleva sa tim vidom saradnje.

Prema izjavi Pentagona, memorandum je već na snazi i ne spominje uspostavljanje zona saradnje niti deljenja obaveštajnih podataka. Dokument navodi radio frekvencije koje će se koristiti za komunikaciju i određuje radnu grupu koja će se baviti daljim razgovorima.

U intervijuu za RT, bivši američki diplomata Džim Džatras je izjavio da Obamina administracija ne može da prizna da kaska za Rusijom, kao i da vode veoma nedoslednu politiku. Takođe je izrazio nadu da će SAD u jednom trenutku početi da deli obaveštajne podatke sa Rusijom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.rt.com/news/319198-russia-us-syria-agreement/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.