Wikileaks potvrđuje potčinjenost Podemosa imperijalizmu NATO-a

fotonoticia_20151104234756_1280-1024x451Nedugo nakon što je Podemos objavio da će u svoje redove uvrstiti Hose Hulia Rodrigeza, ministra odbrane za vreme vlade socijaliste Hose Luisa Rodgrigeza Zapatera, Vikiliks je objavio dokumenta američke obaveštajne agencije CIA u kojima se navodi da je bivši ministar Rodrigez proamerički nastrojen.1

Licemerju nove levice gotovo da nema kraja kao ni mere u prodaji sopstvenih principa. Prošlo je tek malo više od godinu dana od kada je Pablo Iglesias, vođa ove nove političke formacije kritikovao EU i NATO za intervenciju u Libiji   karakterišući je kao intervenciju za osiguravanje profita multinacionalnih korporacija.2 Rodrigez, nova zvezda Podemosa, nazvao  je intervenciju u Libiji trijumfom demokratije–nije za čuđenje budući da je baš on u to vreme bio ministar.

Podemos i Rodrigez su po pitanju NATO-a izjavili da im nije „milo” prisustvo stranih trupa na španskoj teritoriji, ali da će ispoštovati dogovore sa NATO-om.

Međutim, sudeći po telegramu od 18. jula 2008., drugog čoveka ambasade SAD-a u Madridu, Uga Ljorensa, tadašnji izbor Rodrigeza za ministra odbrane „nije iznenađenje” i kvalifikuje ga kao pozitivnog za interese SAD-a. Nesumnjivo je da bi se ambasada i danas složila sa tom procenom.

CIA i sekretar odbrane SAD-a u svojim izveštajima navode da je Rodriguez proamerički nastrojen, snažan vođa zajedničkih akcija i dobar strateg.

Podemos u velikoj meri podseća na istorijski uspon Socijalističke radničke partije Španije (PSOE) tokom tzv. Tranzicije, tj. smrti Franka i uvođenja „demokratije”. Od gotovo nepostojeće organizacije, PSOE je postao vodeća sila na španskoj političkoj sceni. Kada se postavilo pitanje ulaska Španije u NATO, socijalisti su se protivili, da bi pred sam referendum o ulasku promenili stav i tražili da se glasa ZA. Veoma sličnu trajektoriju prati i Podemos koji je do skora tražio referendum o izlasku, a kako stoje stvari o tome više neće biti reči. Da li i Podemos prima novčana sredstva od svojih imperijalističkih sponzora kao što su to dobijali socijalisti od Fondacije Konrad Adenauer?

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://wikileaks.org/plusd/cables/08MADRID790_a.html 

  2. https://www.youtube.com/watch?v=eGXrEAWP4Z0 

Source: https://diario-octubre.com/?p=23475

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.