Front Al Nusra podržava napad na Pariz

Front Al Nusra podržava napad na Pariz

Flag_of_the_Al-Nusra_Front.svg

Militanti Fronta al-Nusra izrazili su podršku atentatu na Pariz uprkos razmimoilaženju sa Islamskom državom.1 Malo pre toga, glasnogovornik ove organizacije je izrazio zadovoljstvo i zbog napada na Bejrut, iskoristivši priliku i da kritikuje ID zbog ubijanja sunita.

Ostale pobunjeničke grupe tzv. „umerenih islamista” poput Ahrar al-Šam i Džaiš al-Islam koji su osudili napade. Obe ove organizacije su se borile rame uz rame sa Frontom al-Nusra u okviru koalicije Džaiš al-Fatah koja je preuzela provinciju Idlib jula ove godine.

Razmimoilaženje između Fronta al-Nusra i ostalih grupa je došlo do izražaja kada su Ahrar al-Šam i Džaiš al-Islam preduzeli mere da stvore utisak umerenih organizacija Zapadnjačkoj javnosti jer ih je prethodna etiketa salafista činila neprihvatljivim saveznicima. U prilog tome govore izjave Zahrana Aluša, vođe Džaiš al-Islama koji je 2013. godine izjavio da želi da „ispere svu štroku Rafida i rafidizma” (tj. šije i alevite) iz Sirije; potom je 2014. godine izjavio da njegova organizacija osuđuje demokratiju u potpunosti, a 2015. je u intervijuu sa američkim novinama Mekleči (McClatchy) promenio priču i tvrdio da oni samo žele da oslobode Siriju sektaške diskriminacije prema sunitima i da narod treba sam da odluči kakvu državu želi. Istom prilikom je izrazio i novi stav da su aleviti deo sirijskog naroda, te da ne žele da vrše represiju nad manjinama.

Ahrar al-Šam se isto tako pretvorio u jednog od miljenika Zapada. U tekstu za Vašington post (Washington Post) su kritikovali kategorizacije sirijskih opozicionih grupa na „umerene” i „ekstremiste” dodajući da se oni smatraju matičnim tokom sunitskog islama koji predvode Sirijci i koji se bori za Siriju.  Istom prilikom su dodali se se lažno optužuju za saradnju sa al-Kaidom i prihvatanje njihove ideologije. Zaboravili su, međutim, da spomenu da su do skora bili saveznici.2

 

 


  1. http://www.middleeasteye.net/sites/default/files/images/Screen%20Shot%202015-11-17%20at%2009.50.13.png 

  2. http://www.middleeasteye.net/news/al-nusra-front-reportedly-leaves-jaish-al-fatah-coalition-northern-syria-2124813736 

Leave a Reply

Your email address will not be published.