SAD i Rusija doneli odluku o budućnosti Sirije bez učešća sirijskih predstavnika

lavrov_kerry_mideast-crisis-syria-talks.jpg_1718483346Uoči napada na Pariz prošlo petka, SAD, Rusija i 17 drugih zemalja su postigle dogovor o rokovima za političko rešenje sirijske krize iako sirijski predstavnici nisu prisustvovali tom sastanku.

Najviši zvaničnici 19 zemalja, uključujući Iran, Saudijsku Arabiju, Rusiju, SAD i Tursku, održali su sastanak na kojem je dogovoreno da politički proces razrešenja sirijske krize treba da otpočne najkasnije 1. januara, da sastavi tranzicionu vladu u roku od 6 meseci, a potom da donese novi ustav i sprovede izbore za 18 meseci.

Još uvek postoji neslaganje po pitanju sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Ipak, prema izjavi specijalnog izaslanika UN-a za Siriju, Stafana de Misture, sirijska vlada je obavestila da je spremna da formira delegaciju i otpočne učešće u dijalogu sa opozicijom.

U zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka, državni sekretar SAD-a Džon Keri i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov su istakli da odluku o rešenju sirijskog sukoba treba da donese narod Sirije. Dodali su da politički proces treba da bude propraćen primirjem koje ne bi važilo za Islamsku državi i Front al Nusra, koji se smatraju terorističkim organizacijama.

Cinično je govoriti o rešavanju sirijskog konflikta odlukom naroda Sirije bez da sam narod Sirije učestvuje ne samo u toj odluci već i u stvaranju okvira za samo rešenje. Narod Sirije je stavljen u situaciju da mora da vodi dijalog u okviru interesa velikih sila–istih onih sila koje su taj rat izazvale, rasplamsale i dovele do humanitarne katastrofe čije posledice uzdrmavaju i njihove zemlje.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/US-Russia-Set-Timeline-for-Political-Solution-to-Syrian-Crisis-20151114-0019.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.