Iračka obaveštajna služba upozorila Francusku dan pre napada

Iračka obaveštajna služba upozorila Francusku dan pre napada

Emblem_of_the_Iraqi_Intelligence_Service.svgIračka obaveštajna služba je došla do saznanja direktno od militanata ID-a da je vođa ove organizacije, Abu Bakr Al Bagdadi, naredio napad na zemlje koje učestvuju u vojnoj intervenciji u Siriji i Iraku, saznaje AP. Naređenje se odnosi, osim zemalja koalicije predvođene SAD-om,  i na Rusiju i Iran, a metodi napada bi mogli da budu otmice, podmetanje bombi i atentati. Takođe je spomenuto da ne postoje podaci o datumu i mestu napada.

Kako prenosi AP, šestorica visokih iračkih zvaničnika je potvrdilo informaciju iz ove poruke, a četvorica od njih su naglasili da je naročito Francuska bila upozorena. Štaviše, Francuska je bila obaveštena o detaljima koje nije pustila u javnost.

Prema izveštajima Iračana, napad je planiran u sirijskom gradu Raki gde su napadači obučeni i poslati u Francusku. U Parizu su se sastali sa postojećom ćelijom ID-a koja je pomogla u izvršenu napada. Navodno je u operaciji učestvovalo 24 osobe od kojih je 19 bilo napadača, a 5 su bili zaduženi za planiranje i logistiku.

Francuski zvaničnici nisu imali nikakav suvisli komentar, a predsednik države je odbio da da izjavu AP-u ovim povodom.

Viši zvaničnik SAD-a je izjavio da Zapadne vlade nisu primile nikakvu informaciju koja bi bila dovoljno konkretna da se napad spreči.

Pre 10 meseci kada je navodno ID izvršio napad na Šarlija Edboa, francuski premijer se pozvao na manjkavosti rada obaveštajne službi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.