SAD potvrdio nadletanje kineskih veštačkih ostrva

SAD potvrdio nadletanje kineskih veštačkih ostrva

Ministarstvo odbrane SAD-a je potvrdio prošlog četvrtka da je jedan njihov bombarder B-52 ponovo nadletao veštačka ostrva u južnom kineskom moru.

„Vršimo letove bombardera B-52 u međunarodnom vazdušnom prostoru bez prestanka. Koliko je meni poznato, jedan od ovih letova je izvršen ali ne mogu reći tačno kada”, naveo je glasnogovornik Pentagona, Piter Kuk.

Komentarisao je da su kineske službe na zemlji pokušale da uspostave kontakt sa letelicom, ali ona nije izmenila rutu.

Proteklog 27. oktobra, razarač USS Lasen vojne mornarice SAD-a je prošao na 22 kilometara od veštačkih ostrva lociranih u spornim vodama kineskog južnog mora, koje je sagradio Peking i na koje polaže pravo.

Nakon ovog poteza, kineska vlada je žigosala postupke SAD-a kao opasnost po svoj suverenitet, a Vašington je izjavio da su vojni transporteri nadletali međunarodne vode.

Na sporni prostor polažu pravo Vijetnam, Tajvan, Malezija i Filipini, a Kina teži da uspostavi kontrolu na oko tri miliona kvadratnik kilometara, tj. gotovo 80% površine mora.

SAD se upleo u spor radi podrške saveznicima: Vijetnamu i Filipinima. Osim toga, zalaže se da Japan ponovo pokrene borbu za istočno kinesko more iako je japanska vlada napustila sve aspiracije na kineske vode 1945. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.