Francuska šalje nosač aviona u Persijski zaliv, na meti i Irak

Francuski predsednik Fransoa Oland je najavio da će Francuska poslati nosač aviona u Persijski zaliv da pomogne u borbi protiv Islamske Države u Iraku i Siriji.

Nosač aviona “Šarl de Gol” je prvi nosač na nuklearni pogon proizveden izvan SAD, i može da ponese 40 borbenih aviona i helikoptera.

Prema potvrdama iz Fancuske, nosač će napustiti francusku luku Tulon 18. novembra, a priključenje akcijama u Iraku i Siriji se očekuje sredinom decembra.

Nosač aviona obično plovi u pratnji jurišne podmornice, nekoliko fregata i broda za prevoz goriva.

Francuska već koristi 12 borbenih aviona, sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, u operacijama protiv Islamske Države.

Avioni koji su stacionirani u Jordanu su sproveli niz vazdušnih udara na samoproklamovanu prestonicu Kalifata – Raku, kao i na naftne platforme pod kontrolom Islamske Države u blizini grada Deir el-Zor, u istočnoj Siriji.

Francuska vlada je insistirala da, iako je deo koalicije koju predvode SAD, samostalno donosi odluke o ciljevima u Siriji.

Angažovanje francuskog vazduhoplovstva u Siriji počelo je u septembru ove godine, nakon što je anketa “Ifop-a” pokazala da većina građana Francuske želi kopnenu ofanzivu francuske vojske u Siriji.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.