Nemačka šalje trupe u Mali

Foto: AP

 
Ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je najavila da će Nemačka poslati vojne trupe da podrže francuske saveznike u Maliju.

Prošlonedeljna talačka kriza je zabrinula Francuze, čije su trupe prisutne u Maliju od 2012. pod pretekstom borbe protiv terorizma, i pokrenula strahove od dalje destabilizacije Afričke zemlje.

Nemačka trenutno ima 209 vojnika u Maliju, od kojih 9 učestvuje u misiji UN-a, a 200 u misiji Obuke Evropske unije. Očekuje se slanje dodatnih 650 vojnika do kraja godine.

Nakon napada u Parizu, Francuska pojačava vojni angažman u Africi i na Bliskom Istoku. Već ima više hiljada vojnika u svojoj bivšoj koloniji Maliju, ali je prošlonedeljna talačka kriza intenzivirala strahovanja da ova afrička zemlja još uvek nije dovoljno stabilna da zaštiti strane investicije.

Naime, rudnici zlata u južnom Maliju su, većinom, u direktnom vlasništvu stranih kompanija, među kojima dominiraju američke, kanadske, francuske, južnoafričke i kineske firme, dok su rudnici uranijuma u Nigeru, na granici ove dve zemlje, glavni snabdevači Francuske električnom energijom.

Višegodišnje angažovanje francuskih snaga u Maliju pokrenuto je u cilju zaštite resursa od islamističkih grupa, kao i Tuarega koji su 2007. kidnapovali francuske radnike Areva rudnika.

Vojno prisustvo Francuske, SAD, Belgije, Kanade, Danske, Holandije, Španije, Švedske, Britanije i UAE, vrši se pod zastavom Međunarodne mirovne misije UN-a.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.