Samit EU sa Turskom – Nude 3 milijarde evra da Turska blokira izbeglice

Foto: Emrah Gurel/AP

Evropski lideri će organizovati u nedelju, do sada neviđen i veoma kontroverzan, samit sa turskom vladom, u pokušaju da reše migracionu krizu plaćanjem Ankari 3 milijarde evra da zapečati svoju granicu sa Grčkom i zaustavi dotok izbeglica u Evropu.

Strategiju kupovine turske saradnje najavio je ministar spoljnih poslova Luksemburga još u septembru, o čemu smo izvestili, iako je tada negirao da se radi o mitu, već o “podršci” koju EU nudi Turskoj.

Evropski lideri, iako u javnosti često izražavaju dobrodošlicu izbeglicama, aktivno sprovode mere sprečavanja dotoka izbeglica u EU, bilo da su u pitanju podizanja zidova, nasumično razvrstavanje izbeglica u kategorije ekonomskih i političkih migranata, deportacije, ili ovakvi pokušaji podmićivanja ne-evropskih zemalja.

EU nikada nije održala samit 28 lidera sa državom koja nije članica, a najavljeno je da će Tursku na samitu predstavljati premijer, Ahmet Davutoglu.

Evropska komisija je sastavila plan u žurbi, tokom poslednjih nekoliko nedelja, usled urgiranja Nemačke. Još nije jasno koliko će čiji deo biti u planiranom iznosu od 3 milijarde, a pregovori o sudelovanju u finansiranju se održavaju u Briselu.

Britanija, koja retko nudi novac za evropske projekte, je za sada jedina zemlja koja je dala konkretnu ponudu od 400 milona evra, dok je 500 miliona evra izdvojeno iz budžeta EU.

Turska je dom za više od 2 miliona sirijskih izbeglica, a zemlje EU će ponuditi Turskoj mito da se pobrine da tako i ostane.

Predloženi sporazum sa Ankarom zahteva da Turci patroliraju Egejskim morem i zaustave protok migranata, kao i blokadu granice sa Grčkom, dok će se evropske zemlje intenzivnije pozabaviti okončanjem građanskog rata u Siriji putem političkog rešenja.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.