Irski revolucionari u borbi protiv narkomanije

Statement-and-Guns-1024x726Sredinom novembra ove godine, građani Derija u Severnoj Irskoj povezani sa Irskom republikanskom socijalističkom partijom (IRSP), zaplenili su veću količinu kokaina od lokalne bande koja se bavi trgovinom drogom. Procenjuje se da je vrednost zaplenjene supstance preko 10,000 funti.

Zaplenjena droga je predata lokalnoj organizaciji od poverenja na uništenje. Radi se o lokalnom centru koji između ostalog radi i na projektima protiv alkoholizma i narkomanije. Aktivisti koji su izvršili zaplenu su naglasili da je lokalna policija u više navrata uzela zasluge sličnih akcija na sebe iako u samim akcijama nisu učestvovali.

U izjavi za štampu, revolucionari su izjavili da drogama i njenim antisocijalinim posledicama nije mesto u radničkim kvartovima koji su već pod velikim pritiskom mera štednje. „Dileri koji vrebaju ranjivu omladinu su recept za katastrofu koji je igrao značajnu ulogu u skorašnjim neredima u kvratu Galiag poduprtim alkoholom i drogama, a bez ikakve veze sa političkom situacijom”.

Aktivisti smatraju da nije dovoljno samo zapleniti drogu već je potrebno jedinstvo zajednice koja će dati adekvatan odgovor.1

Akciju je pozdravio i nezavisni odbornik Derija, Voren Robinson koji je istakao da narkomanija direktno povezana sa povećanom stopom samoubistava među omladinom.2

11693919_1655438208050702_8563206735203739388_nOsim aktivista IRSP-a u Deriju, u zapadnom i severnom Belfastu se pojavila nova oružana grupa za koju se veruje da ima bliske veze sa Irskom narodnooslobodilačkom armijom (eng. INLA, vojno krilo IRSP-a). U saopštenju za javnost su najavili detaljno isplaniran vojni plan za borbu protiv kriminala sa ciljem zaštite interesa radničkih kvartova. Njihovi ciljevi su „svi oni koji nanose štetu radničkim porodicama” i njihovi jataci, a ističu da se ne radi o upozorenju već o otpočinjanju sa dejstvima.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.derrynow.com/news/cocaine-seized-from-derry-drugs-gang/57078 

  2. http://www.derrynow.com/news/robinson-welcomes-derry-cocaine-seizure/57098 

One Response to Irski revolucionari u borbi protiv narkomanije

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.