Irački Kurdistan će snabdevati Evropu gasom preko Turske

2013112992326675734_20Bevar Hansi, ekonomski savetnik kurdske autonomne pokrajne u Iraku, u izjavi za Alsumaria TV je izjavio da će njegova vlada početi sa isporukom gasa Turskoj do kraja 2016. godine. „Vlada iračkog Kurdistana planira da isporuči prirodni gas Turskoj do kraja 2016. godine. Izvoziće se 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje u Evorpu putem Turske”, rekao je.

Prema Hansijevoj izjavi, procenjuje se da Kurdistan u Iraku trenutno raspolaže sa 45 milijardi kubnih metara gasa. Međutim, prema izjavi zvaničnika iz vlade, rezerve gasa mogu dostići i do 5,7 triliona kubnih metara. Hansi je takođe izjavio da vlada namerava da izgradi gasovod do Azije preko Irana, a među ostalim projektima će se naći i izgrađnja tri nove naftne rafinerije.

Nakon obaranja Sadama Huseina, vlada iračkog Kurdistana je preuzela kontrolu nad naftnim poljima koja eksploatišu strane multinacionalne korporacije među kojima ima i ruskih. Prema istraživanju BP-a, naftne rezerve mogu dostići i do 45 milijardi barela, što čini trećinu ukupnih zaliha Iraka. Tokom jula, irački Kurdistan je počeo sa izvozom nafte mimo centralne iračke vlade.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://sputniknews.com/business/20151212/1031643022/kurdistan-gas-turkey.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.