SAD uvodi ekonomske sankcije Hezbolahu

Pripadnik specijalnih snaga Hezbolaha

Pripadnik specijalnih snaga Hezbolaha

Predstavnički dom SAD-a je u sredu odobrila zakon o nametanju obaveznih sankcija finansijskim institucijama koje svesno sprovode transakcije sa Hezbolahom.

„Moramo poslati jasnu poruku preduzećima upletenim sa ovom terorističkom grupom”, rekao je predstavnik Demokratske partije u Domu komiteta za vanjske poslove, Eliot Engel. „Ta poruka glasi: udaljite se ili se suočite sa posledicama SAD-a”, dodao je.

Senat SAD-a je odobrio identični zakon prošlog meseca radi sprečavanja pristupa Hezbolahu međunarodnim finansijskim i drugim institucijama.

Hezbolah je šitski antiimperijalistički pokret iz Libana koji se decenijama bori za oslobođenje od izraelske okupacije. Iako su najpoznatiji po oružanom otporu imperijalistima i njihovim cionističkim slugama na Bliskom Istoku, zbog čega su klasifikovani kao teroristička grupa, njihov najveći značaj i izvor podrške je u izgradnji i zašiti potlačenih u Libanu. U tu svrhu su pokrenuli niz filantropskih i komercijalnih projekata poput bolnica, klinika, škola, sirotišta, centara za rehabilitaciju, supermarketa, benzinskih stanica, građevinskih preduzeća, ali i radio i TV stanice (al-Manar). Do sredine 90ih godina, Hezbolah je bio odgovoran za javne usluge u južnim predgrađima Beiruta.1

Oni takođe aktivno učestvuju u sirijskom sukobu kao snažna podrška armiji Sirije i Bašaru al-Asadu protiv Islamske Države, ali i protiv izraelske okupacije Golana u na jugu Sirije gde je nedavno pronađena velika zaliha nafte i prirodnog gasa. Izrael teži da prisvoji ovu teritoriju sa jedne strane, a sa druge strane vrši vojna dejstva protiv Hezbolaha u toj regiji za šta je sa Rusijom postigla dogovor.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://almashriq.hiof.no/lebanon/300/320/324/324.2/hizballah/ 

Source: http://sputniknews.com/us/20151217/1031872403/house-bill-blocks-hezbollah.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.