Sirija zadržava pravo da traži odštetu od Koalicije za štetu načinjenu bombardovanjem

Miro-Syrian-FMSirija je izjavila da je ratno vazduhoplovstvo međunarodne koalicije predvođene SAD-om lansirala desetine napada na ekonomsku infrastrukturu Sirije umesto da usmere svoje napade protiv ciljeva organzacije Islamske Države.

„Koaliciono bombardovanje predvođeno SAD-om protiv ekonomske infrastrukture i objekata, kao i unilateralne mere prinude koje su neke zemlje primenile protiv sirijskog naroda, glavni su razlozi za poteškoće kroz koje prolazi Sirija”, piše u pismima  Ministarstva međunarodnih poslova i dijaspore poslatim Generalnom sekretaru UN-a i predsedniku Saveta bezbednosti istog organizma.

Ministarstvo je dodalo da suočena sa namernim uništenjem naftnih i ekonomskih postrojenja, Arapska Republika Sirija zadržava pravo da traži odštetu od zemalja koalicije predvođene SAD-om za uništeno, budući da to pravo garantuje međunarodni zakon.

Između 8. i 13. decembra, ratni avioni međunarodne koalicije su bombardovali niz stanica za gas i naftu u Deir e-Zoru pod izgovorom bombardovanja pozicija ID-a, time nanoseći gubitke u visini od više stotina miliona dolara.

„Koalicija predvođena SAD-om je pokrenula desetina upada na  ekonomsku infrastrukturu i objekte Sirije umesto da bombarduju cisterne ID-a koje transportuju ukradenu sirijsku naftu i bez da dostavi bilo kakvu informaciju UN-u o bombardovnju u skladu sa poveljom UN-a”, dodao je ministar u pismima.

U pismima takođe stoji: „U tom smislu, oružane terorističke organizacije ne pljačkaju naftu direktno sa stanica nego je kradu u okolnim mestima iz bušotina, a potom je prodaju preko Turske”.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://sana.sy/es/?p=35238

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.