Komunisti Venecuele traže od Madura da ozakoni radničku kontrolu

Dario_article-3Komunistička partija Venecuele i sindikati su zatražili od predsednika zemlje, Nikolasa Madura, da odobri zakon o radničkoj kontroli pre 5. januara, dana kada će desnica preuzeti većinu u Narodnoj skupštini Venecuele.

„Tražimo od predsednika Madura da odmah uvede ovaj posebni zakon jer znamo da će nova Narodna skupština biti protiv”, rekao je vođa Komunističke partije, Pedro Euse, koji je izabran za zamenika zakonodavca za provinciju Portugesa 6. decembra.

„Već su istupili sa pretnjom da će ukinuti Zakon o radu po naređenju [organizacije kapitalista] Fedacamaras, koji su im inače i sponzorisali izbornu kampanju”, objasnio je Euse.

Legislacija za radničku kontrolu–pod zvaničnim imenom Zakona za radničke savete–prvobitno je poslata Narodnoj skupštini 2007. godine ali od tada upetljana u debati i blokirana birokratskim preprekama.

Iako radnički saveti trenutno postoje priznati kao legitimna organizaciona tela u zakonu poput Zakona o radu i radnicima, oni još uvek nemaju pravnu osnovu koja predviđa njihve funkcije, nadležnosti i autoritet.

Radničke organizacije su se 2013. godine okupile radi rasprave o daljim predlozima za nacrt zakona zasnovanom na iskustvu u prethodnih pet godina–naročito onom u Guajani, industrijskom srcu Venecuele, koja je eksperimentisala sa različitim stepenima radničke kontrole.

Predlog zakona trenutno sadrži 17 različitih članova i priprema teren za uvođenje ključnih ekonomskih oblasti por radničku kontrolu, uključujući planiranje nacionalne proizvodnje u saradnji sa vladom i oslanjajući se na radničke savete da vrše reviziju upotrebe resurasa. KP Venecuele je opisala zakon kao transcendentalan u „tranziciji” sa kapitalizma na socijalizam u Venecueli.

Sprovođenje zakona pod pokroviteljstvom predsednika–koje omogućava šefu države da odobri zakone u određenim oblastima predsedničkim dekretom na ograničeno vreme–omogućilo bi da se izbegne glasanje u skupštini.

Maduro trenutno ima ovlašćenja koja mu je dodelila Narodna skupština marta 2015. godine radi zaštite zemlje od agresije SAD-a, nakon što je predsednik te države, Barak Obama, potpisao naređenje da se Venecuela označi kao „vanredna opasnost” po nacionalnu sigurnost.

Međutim, da bi Maduro mogao da podrži predlog KPV-a, on bi morao da dokaže da Zakon o radničkim savetima potpada pod kategoriju antiimperijalističke borbe protiv Severa pre nego što period o specijalnim ovlašćenjima istekne ovog meseca.

Pored toga, na 1. maj 2012. godine, Madurov prethodnik Ugo Čavez postavio je presedan za takve poteze kada je dekretovao Zakon o radu i radnicima koristeći specijalna ovlašćenja.

Iako se zakon pozdravlja kao dalekosežan i progresivan, on još nije u celosti implementiran nailazeći na institucionalne prepreke koje bi dale polet Zakonu o radničkim savetima.

Mada Maduro još nije odgovorio KPV-u, prošle nedelje je sproveo niz zakona sa ciljem zaštite građana i radnika od konzervativnih zakonodavaca koji bi pred Narodnu skupštinu mogle da podnesu neoliberalne. Među njima je i stavljanje državne televizije ANTV pod radničku upravu.

Nedavno izabrani poslanici desničarske koalicije MUD (Okrugli sto demokratskog jedinstva) su već izrazili podršku ukidanju ključnih zakona donesenih tokom Bolivarske revolucije, uključujući Zakon o radu i radnicima i Zakon o pravednim cenama koji uređuje maloprodajne cene i bori se protiv špekulacije.

Pobeda desnice je pokrenula niz protesta i uličnih demonstracija protiv mogućeg ukidanja tekućih zakona. „Radnici to neće dozvoliti”, rekao je Euse i dodao: „Teret radničke klase će se osetiti na ulicama, u Skupštini, ali nećemo dopustiti da nam oduzmu ono za šta smo se borili”.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://venezuelanalysis.com/news/11773

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.