Jemen: Novi udar Hutija balističkim projektilima, preko 180 ubijenih pripadnika saudijskih snaga

Jemen: Novi udar Hutija balističkim projektilima, preko 180 ubijenih pripadnika saudijskih snaga

13940928000311_PhotoISkladište oružja i dva helikoptera tipa Apač prosaudijskih agresora su uništeni u napadu balističkim projekilom snaga Jemena na jugu države u provinciji Marib. Makar 180 pripadnika armije Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i militanata vernih odbeglom bivšem predsedniku Mansuru Hadiju je izgubilo život tokom napada na vojni kamp.

Istog dana, armija Jemena i narodni komiteti su izveli nekoliko raketnih napada odmazde  na kraljevsku bazu i pozicije Saudijske Arabije u provinciji Žizan, nanoseći teške gubitke njihovim snagama.

U utorak, rakete Jemena su uništile komandni centar saudijskih graničara u provinciji Asir. U istoj provinciji, u regiji al-Rabu, projektili su pogodili zgrade saudijskih državnih institucija. Ispaljeno je i 52 rakete na pogranične regije Alab, al-Šeibani, al-Hazar i al-Turein.

U ponedeljak, snage Jemena su pogodile aerodrom Žizan u južnom delu Saudijske Arabije sa novim balističkim projektilima zemlja-zemlja. „Projektili Kaher 1 su sa preciznošću pogodile cilj, aerodrom Žizan. Treći ovakav projektil je upotrebljen u poslednja 24 časa protiv vojnih pozicija u južnom delu Saudijske Arabije”, izjavili su vojni izvori Jemena za FNA.

Prvi projektil Kaher 1 ciljao je vazduhoplovnu bazu Halid bin Abdulaziz u provinciji Asir u nedelju. Kaher 1 je modernizovana verzija projektila ruske proizvodnje.

U napadu  na region al-Žamarak u saudijskoj provinciji Žizan, ubijena su makar dva vojnika. Napad je izvršen ispaljivanjem 13 novih projektila domaće prozivodnje nazvanih „Vrisak”. U napadu na vojne baze al-Ain al-Harre i al-Salah, naneti su teški gubici agresorima. U istoj provinciji pogođena je i vojni al-Ramzeh usmrtivši desetine vojnika sa vozilima.

Osim raketnih napada, vojska Jemena je zauzela i nekoliko saudijskih vojnih baza u provinciji Žizan, izjavio je komandir vojske Jemena Ebrahim Musa al-Hamdani za FNA. On je naveo da je vojska sa narodnim snagama zauzela streteške vojne pozicije Rijada u provinciji Nažran nakon nekoliko sati borbe. Zaplenjena je teška mašinerija, velika količina oružja i opreme, uključujući i minobacače.1

Ranije tokom dana, snage Jemena su lansirale dva balistička projektila na vojne baze u jugozapadnoj regiji Nažran u Saudijskoj Arabiji. Jedna od njih, projektil tipa Točka, presrela je saudijska vojska u vazdušnom prostoru Jemena, a pala je u blizini grada Mariba. Drugi balistički projektil nazvan „Kaher 1”, pogodio je pustinjsku oblast istočno od grada Nаžrana.

Prema Saudijskoj novninskoj agenciji, koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom su potvrdile vesti u saopštenju bez navođenja broja poginulih niti o načinjenoj šteti.

Jemen vrši ove napade u znak odmazde za saudijske napade koji za cilj imaju slabljenje pokreta Ansarulah i vraćanje na vlast bivšeg predsednika Abeda Rabo Mansur Hadija, bliskog saveznika Rijada.

Paralelno, plemenski izvori iz provincije Žavf su preneli u petak da su pristalice Hadija preuzeli kontrolu nad provincijskom prestonicom Hazmom iskorišćavajući primirje pod okriljem UN-a u okviru mirovnih pregovora za rešenje konflikta u zemlji.

Svi događaji su se odvili u toku sedmodnevnog prekida vatre koji je trebalo da nastupi u utorak. Primirje je proglasio UN da bi obezbedio uslove za početak mirovnih pregovora u Švajcarskoj između pokreta Ansarulah i bivše vlade.

Saudijski ratni avioni su, takođe u petak, narušili primirje i izvršili napad na rezidencijalni deo kvarta al-Kitaf u Saadi, na nekih 240 km severno od Sane, pri čemu je život izgubilo 23 osobe.

In all, more than 7,500 people have been killed and over 14,000 others injured since the strikes began in March. The Saudi war has also taken a heavy toll on the impoverished country’s facilities and infrastructure.2


  1. http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13940928000342 

  2. http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13940928000342 

Leave a Reply

Your email address will not be published.