Burkina Faso: Međunarodni nalog za hapšenje ubice Tomasa Sankare

Blaisse CampoareVojni sud Burkine Faso je izdao međunarodni nalog za hapšenje bivšeg predsednika Blejza Kampoarea, osumnjičenog za ubistvo bivšeg revolucionarnog lidera Tomasa Sankare. Kampoare je zbačen sa vlasti 2014. godine.

Pukovnik Sita Sangare, šef vojnog pravosuđa Burkine Faso i tužilac u slučaju Sankare, potvrdio je nalog za hapšenje u izjavi za lokalne medije.

Proteklog oktobra, autopsija posmrtnih ostataka Sankare je potvrdila da je bivši vođa Burkine Faso preminuo od povreda deset metaka u grudi, glavu i noge. Međutim, pravni zastupnici njegove porodice su rekli da među ekshumiranim posmrtnim ostacima nije pronađen DNK.

Istraga o ubistvu Sankare ponovo je pokrenula, 28 godina nakon njegove smrti, tranziciona vlada koja je vlast preuzela nakon masovnih protesta koji su prisilili Kampoarea da napusti vlast i potraži utočište u Obali Slonovače.

Početkom ovog meseca, general Žilber Dijendere, vođa skorašnjeg državnog udara i saveznik bivšeg predsednika Kampoarea, takođe je bio optužen za ubistvo Sankare. Dijendere je, zbog pokušaja državnog udara, u zatvoru od septembra.

Sankara je 1983. godine predvodio revoluciju u Gornjoj Volti i nakon pobede preimenovao zemlju u Burkina Faso, što se prevodi kao Zemlja Časnih. Zemlja Časnih i dalje pamti Sankaru kao modernizatora i kao čoveka koji je njene stanvnike naučio da njihova vrednost kao ljudi nije vezana za prirodne resurse.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.nedobandam.com/burkina-emite-una-orden-internacional-de-arresto-contra-el-expresidente-compaore.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.