Iran oslobodio zarobljene marince

Korpus Islamske revolucionarne garde je izdao saopštenje u kojem se navodi da su „zarobljeni marinci SAD i njihovi brodovi oslobođeni u međunarodnim vodama” nakon što je istraga utvrdila da su zalutali na putu ka Persijskom zalivu. Prema izjavi Revolucionarne garde, ulazak borbenih brodova mornarice SAD u teritorijalne vode Irana nije bio nameran.

„Nakon tehničke i operativne istrage u okviru saradnje sa relevantnim političkim i telima nacionalne bezbednosti zemlje; i nakon što je postalo jasno da je uzrok ulaska borbenih brodova SAD u vode Islamske Republike Irana netendenciozna akcija i greška; i nakon što su se izvinili, doneta je odluka da se oslobode”, stoji u saopštenju.

Oba broda su zašla tri nautičke milje u teritorijalne vode Irana pre nego što ih je zarobila mornarica Islamske revolucionarne garde, a opremljeni su sa po tri automata kalibra 50 mm i drugom lakom i poluteškom opremom. Predstavnici IRG su rekli da su zabeležene koordinate sa navigacionih sistema brodova i tako potvrđen ilegalni ulazak.

Nakon zarobljavanja, nosači aviona Francuske i SAD, zajedno sa svojom pratnjom i helikopterima, otpočeli su manevre u graničnim vodama Irana. U saopštenju IRG se osuđuje flota SAD zbog „prenagljenih i neprofesionalnih poteza”, ali isto tako navodi da je iranska mornarica mogla da se nosi sa situacijom i da obezbedi mir u regionu kroz mudre poteze.

Predstavnici SAD, uključiv i državnog sekretara Džona Kerija, stupili su u kontakt sa iranskim kolegama po pitanju sudbine marinaca i, kako navode zvaničnici Irana, ministar inostranih poslova Muhamed Džavad Zarif je zatražio od Kerija da se SAD izvine, što je potom i učinjeno.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13941023000875

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.