UNICEF potvrdio da na Kubi nema pothranjene dece

ninos-cubanos-580x386Skorašnji izveštaj UNICEF-a pod nazivom „Napredak za detinjstvo: prehrambena ravnoteža” ukazuje da  146 miliona dece u svetu pati od manjka telesne težine.

Izveštaj navodi da je od ukupnog broja pothranjene dece 28 % u Africi južno od Sahare, 17 % na Bliskom istoku i na severu Afrike, 15 % u istočnoj Aziji i Pacifiku, a u Južnoj Americi i Karibima sedam odsto. Centralna i istočna Evropa imaju pet odsto, a ostale zemlje u razvoju 27 %.

Jedina zemlja u Južnoj Americi i Karibima koja ovaj problem nema je Kuba, zahvaljujući trudu vlade da prehrani stanovništvo, pogotovo njegove najugroženije grupe.

Surova stvarnost pokazuje da 852 miliona osoba pati od gladi, od kojih 53 miliona živi u Južnoj Americi. Samo u Meksiku ima 5,2 miliona pothranjenih, u Haitiju 3,8 miliona, a u celom svetu od gladi umre svake godine više od pet miliona dece.

U skladu sa procenama UN, ne bi bilo skupo postići najosnovnije uslove za zdravlje i prehranu stanovnika Trećeg sveta.  Bilo bi dovoljno dostići cifru od dodatnih 13 milijardi dolara godišnje, koja se može uporediti sa bilion dolara troškova za marketing, 400 milijardi koje se troše na droge, pa i osam milijardi koje se samo u SAD troše na kozmetiku.

Država Kuba garantuje osnovnu prehrambenu korpu koja obezbeđuje prehranu stanovništva makar na osnovnom nivou. Takođe, vrše se ekonomske reforme na drugim lokalnim tržištima i uslugama radi poboljšanja prehrane stanovništva Kube i radi zadovoljenja prehrambenog deficita. Naročita se briga polaže na nadgledanje prehrane dečaka i devojčica.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.cubadebate.cu/noticias/2009/12/21/unicef-confirma-que-cuba-tiene-0-de-desnutricion-infantil/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.