Irački Kurdistan traži referendum o nezavisnosti

flag_of_kurdistan_and_flag_of_israel_by_doganerol1-d8n7xhtPredsednik Regionalne vlade iračkog Kurdistana Masud Barzani pozvao je na raspisivanje referenduma o nezavisnosti ove regije.

„Referendum ne znači proglašenje državnosti već upoznavanje sa voljom i mišljenjem kurdskog naroda o nezavisnosti, te da kurdsko političko vođstvo sprovede narodnu volju u prikladnom trenutku i okolnostima”, rekao je Barzani u izjavi objavljenoj na njegovoj Internet stranici u utorak. Po njegovom mišljenju, „situacija je pogodna” da Kurdi donesu odluku o svojoj sudbini.

„Ako narod Kurdistana bude čekao na nekog drugog da mu da samoopredeljenje kao poklon, nezavisnost se nikada neće postići. To pravo postoji, a narod Kurdistana mora zahtevati da se ono stavi na snagu”, tvrdi Barzani.

U proteklih nekoliko godina irački Kurdistan je težio da poveća autonomiju izgradnjom nezavisnog naftovoda ka Turskoj i izvozeći naftu. Međutim, zbog prisustva Islamske države u Iraku i Siriji, kao i opšteg pada cene nafte, ova regija je na rubu bankrota.

„Naša regija je svedok mnogih katastrofa i promena je na putu. Kurdi nisu uzrok bilo čemu od toga, bili su jedino žrtve, dok su ostali doneli katastrofu i sukobe u region”, kaže Barzani. „Kao što Škotska, Katalonija, Kvebek i druge oblasti imaju pravo da izraze stav o svojoj sudbini, tako ga ima i Kurdistan – o tome nema rasprave”, dodaje.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.almasdarnews.com/article/iraqi-kurdistan-calls-independence/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.