Saudijska Arabija spremna da pošalje trupe u Siriju

06adaced-6fa4-4c09-8e12-0a2b227ad20fSaudijska Arabija je izrazila spremnost da učestvuje u kopnenoj operaciji u Siriji u slučaju da se na takav korak odluči koalicija koju predvode SAD, sa ciljem napada na teroriste, izveštava PressTV.

„Kraljevstvo je spremno da učestvuje u bilo kakvoj kopnenoj operaciji u Siriji o kojoj bi koalicija mogla da se dogovori”, rekao je za saudijsku televiziju Al-Arabija savetnik saudijskog ministra odbrane, general Ahmed Asiri. On ujedno tvrdi da je njegova zemlja izvršila više od 190 vazdušnih misija kao član koalicije. Takođe je izrazio uverenje da, sa ciljem da se porazi Islamska država, koalicija koju predvode SAD mora da podrži vazdušne napade kopnenom operacijom.

Glasnogovornik Stejt dipartmenta SAD, Džon Kirbi, rekao je da ceni to što američki partneri žele da doprinesu borbi protiv ID, ali je dodao: „Ne bih želeo da dam konkretan komentar na ovu temu dok ne budemo imali prilike da je razmotrimo.”

Saudijska Arabija je član koalicije koju predvode SAD a koja sprovodi vazdušne udare protiv Islamske države na sirijskoj teritoriji, bez dozvole Damaska i bez mandata Ujedinjenih nacija, još od septembra 2014. godine. U mnogo slučajeva, ovi napadi su bili upereni protiv sirijske infrastrukture i za sobom su ostavili veći broj mrtvih civila.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je u intervjuu marta 2015. godine izrazio stav da vojna kampanja koju predvode SAD nema za cilj da se uklone terorističke grupe. Vašington, zajedno sa svojim regionalnim saveznicima Turskom i Saudijskom Arabijom, podržava militantne grupe protiv sirijske vlade i naroda. Otkako je otpočeo sukob u Siriji 2011. godine, pružali su vojnu i finansijsku podršku pobunjeničkim grupama koje optužuju za ratne zločine i za zločine protiv civilnog stanovništva.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.presstv.com/Detail/2016/02/04/448734/Saudi-Syria-Daesh-US/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.